A tavalyi összesen 22 milliárd forintos kötelezőbiztosítási díjcsökkenést az idei kampány lezárásával újabb, közel 20 milliárdos csökkenés követheti – számol be a Biztosítás.hu. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi kampányban 118 milliárdról 97 milliárdosra csökkent kötelezőbiztosítási torta jövőre tovább zsugorodik és akár 80 milliárd forint alá is csökkenhet.

A sokak által utolsónak mondott kampányban közel 1 millió autós mondta fel kötelező biztosítását. Az összes váltó mintegy fele az interneten kapott új biztosítást. Az ő megtakarításuk átlagosan 10 600 forint volt. Ennek kevesebb mint a felét – mintegy 4 ezer forintot – spórolták meg azok az autósok, akik elfogadták biztosítójuk jövő évre vonatkozó olcsóbb ajánlatát.

Míg a korábbi biztosítójánál maradó autósok átlagdíja jövőre 20 ezer forint körül alakul, addig az idén biztosítót váltó autósok átlagdíja csak 12 600 forint lesz.

A díjak csökkenése a biztosítók számára nehéz helyzetet teremtett. A díjcsökkenés ellensúlyozásának egyik módja a szerződések darabszámának növelése, a másik újabb termékek értékesítése volt. A szerzett és az elvesző ügyfeleket is fegyelembe véve az Uniqa, a Wabard, a Posta, a Genertel és a KÖBE volt képes jelentős mértékű nettó ügyfélszám-növekedést elérni.

20 milliárdot spóroltak az autósok 1

A kiegészítő biztosítások értékesítése már több biztosítónak hozott eredményt. A váltók 10 százaléka kötött a kampányban CASCO-, lakás-, assistance szolgáltatás-, kátyú- és defektbiztosítást, illetve gyorshajtás elleni kiegészítő biztosítást. Legnépszerűbbnek mégis az olcsóbb üzemanyag bizonyult, mely két hazai kúthálózat ringbe szállásával vált elérhető a biztosítót váltó autósoknak. Az olcsóbb üzemanyagot az autósok mintegy 70 százaléka választotta.

A parlament által még kampányban megszavazott és jövőre bevezetésre kerülő baleseti adó sem kerülte el az autósok figyelmét. Általánosságban elmondható, hogy a gépjármű-tulajdonosok 15,5 százalékát kifejezetten az adó hatásának mérséklése ösztönözte a váltásra. A Biztosítás.hu adatai szerint a váltók az adó teljes összegét megspórolták kötelező biztosítási megtakarításuknak köszönhetően. 

20 milliárdot spóroltak az autósok 2

A köteleződíjak mellett átlagosan 29 ezer forinttal lettek olcsóbbak a CASCO-k díjai is. Az átlagos CASCO-díj az évközi 80 ezer forintos átlagról 50 ezer forintra csökkent. A csökkenés legfőbb oka, hogy azok a biztosítók, akik a kötelezőben már nem tudnak olcsóbbak lenni, a CASCO területén igyekeztek ügyfeleket szerezni.