eT! – így hívja legújabb érdekességét a Volkswagen, bár hangzásra azonos, névnek semmi köze az 1982-es amerikai sci-fihez, itt a rövidítés nem az Extra Terrestrialból (földönkívüli), hanem az electric Transporterből ered.


Az eT! ugyanis egy elektromos hajtású kisáruszállító, amelyben azonban nem a villanyhajtás a legnagyobb dobás. Az agymotorokkal felszerelt járművet a Volkswagen egyik legnagyobb vevője, a német posta segítségével készítették el és elsősorban kézbesítők számára izgalmas funkciókkal ruházták fel.

Az autó a vezetője számára hagyományos megoldásokat kínál: ülés, kormány pedálok, ám nemcsak innen vezethető, hanem a “jobbegyből” is. A postásnak így szükségtelen minden második háznál kiszállnia, megkerülni az autót, majd a kézbesítés után ugyanezt a procedúrát visszafelé elvégezni. A jobb oldalt kialakított hokedlire kell csak bepattannia és joysticckel elirányíthatja az autót visszafogott tempóval. (Svédországban egyes részeken ezért is használ a posta jobbkormányos autókat – a szerk.)

Ugyanakkor nem is feltétlenül kell beülnie e járgányba, mert az képes a vezető hívásának eleget téve, önállóan is közlekedni. Követheti a vezetőt háztól házig, vagy akár a túlsó saroktól is előcsalogatható.

Hasonlóan különleges a jármű kétrészes elektromos tolóajtója is. Az első rész, ahol a vezető ki-be száll, hátra tud csúszni, de ha a raktérhez is hozzá kell férni, a kettő együtt nyílik.

Nem valószínű, hogy jövőre találkozunk ezzel a technikával, de szinte nincs akadálya, hogy tíz éven belül a gazdagabb államokban megjelenjen a jármű, hiszen a műszaki megoldások már most elérhetők. Valószínűbb, hogy az autó formájával előbb találkozunk, az könnyen visszaköszönhet a VW Transporter következő felújítása során.