A tervezett baleseti adó nélkül 4-5 százalékkal is csökkenhet a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) jövő évi díja a november 1-én kezdődő kampányban – mondta Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

A biztosítók tovább keresik azokat a szegmenseket, amelyekben díjat tudnak csökkenteni – folytatta Cselovszki Zsolt a FBAMSZ gépjármű-biztosítási szekciójának elnöke. Ugyanakkor a parlament előtt lévő, a kgfb-díj 30 százalékát kitevő baleseti adóval 23-24 százalékkal növekedhetnek a jövő évi díjak – tette hozzá.

Az új adó előtt a FBAMSZ 800 ezerre becsülte a mostani kampányban biztosítót váltók számát, de az adóval növelt díj miatt a váltók száma akár 1 millió feletti is lehet – adott becslést Pálos Anna, a FBAMSZ főtitkára.

A független alkuszok nevében több javaslat is elhangzott a kgfb-rendszer továbbfejlesztéséről. Így például általánossá kellene tenni az aktív kárrendezést, amely azt jelenti, hogy a saját kgfb-biztosítója rendezi az ügyfélnek azt a kárát, amelyet másik biztosító ügyfele okozott neki. A kártérítést a két biztosító számolja el egymással. Ezzel elindulna a szolgáltatások versenye is a piacon.

Papp Lajos elemezte azt a jogi helyzetet, amelyet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által működtetett kártörténeti nyilvántartás (KÁNYA) okoz. A biztosítót váltónak a kampányban nem kell bonus-malus igazolást beszerezniük a régi biztosítójuktól, hanem a valós helyzetet az új biztosító lekérdezi a közös adatbázisból.

A gond az, hogy a KÁNYA adatait a biztosítók a forgalmi engedély adatai alapján töltik fel, míg az új biztosító a személyi igazolvány és a lakcímkártya adataival kérdez. Elég egy név, vagy egy ékezet elírása, és máris nincs meg a várt adat. Amennyiben az ügyfél 60 napon belül nem orvosolja a problémát, akkor egy évre alap – A0 – besorolásba kerül, ami akár dupla díjat is jelenthet számára. Az alkuszok – megbízás alapján – eljárnak az ügyfél helyett ebben az ügyben is.

A független alkuszok támogatják a biztosítók évi egyszeri kgfb-díjhirdetésének az eltörlését, helyette évi többszöri díjhirdetést javasolnak.

Forrás: MTI