Az EuroNCAP legutóbbi törésteszt-sorozatán több igen figyelemreméltó eredmény is született, de a legnagyobb hír egyértelműen az, hogy a tesztek történetében első ízben egy pick-up is ötcsillagos minősítésig jutott.

A dicsőség a Ford Rangeré, a mostani, a Ford Australia által fejlesztett, harmadik generációs modell köröket vert elődjére, amely mindössze 2 csillagot kapart össze 2008-ban. Az EuroNCAP-nél külön kiemelték, hogy a gyalogosvédelem terén elért 81 százalékos minősítés szintén a legmagasabb, amelyet valaha kiosztottak egy ilyen járgánynak, a “puha” orr az egész szegmensben magasabbra helyezte a lécet ezen a területen.

A friss tesztekben az 1-es BMW, a Mercedes M-Class és a Toyota Yaris is jól szerepelt, mindegyik járgány megkapta a 2012-re is érvényes ötcsillagos értékelést.

A Fiat Freemont, a Mercedes M-Class, a Lancia Thema és a Lancia Voyager is kiválóan teljesített a gyalogosvédelem terén, az aktív motorháztetővel szerelt autók a gázolásoknál megemelik a motorháztetőt, hogy a nagyobb mozgástérrel növeljék az energia elnyelését – a megoldás egyértelműen el fog terjedni a jövőben.  

A tesztek eredményeit szokás szerint hamarosan modellekre lebontva is közöljük a Vezessen.