A vezetés szempontjából fontos, hogy az évszak kiszámíthatatlansága miatt az útviszonyok gyorsan veszélyessé válhatnak. Úgyhogy nézzük meg a legfontosabb tudnivalókat ahhoz, hogy az idei télen is biztonságban legyen!

Az eső, a hideg, a hó és a jég, csúszós utakat eredményez. Bármi megtörténhet, de ha gépkocsija fel van készítve, és Ön óvatosan vezet, a biztonsága fokozható. Mihelyt beáll az első fagy, végeztessen téli átvizsgálást a kocsiján, és állítsa át az agyát téli vezetésre.

Cserélje le a gumikat!
Téli gumik felszerelésével biztonságosabbá tehető az alacsony hőmérsékleten való vezetés, mivel azok javítják a tapadást, a menettulajdonságokat és csökkentik a féktávolságot a hideg téli utakon. Egyes országokban törvény írja elő a téli gumik használatát, ezért ha Európa-szerte rója az utakat, tájékozódjon a helyi szabályokról! Érdemes 4 téli gumit használni, mert ha csak 2 gumit cserél le, bizonytalanná válhat a gépjármű kezelése a téli útviszonyok között.

Alapvető ellenőrzések
Gépkocsija ablakmosófolyadék-tartálya legyen tele, az akkumulátor legyen feltöltve, és használja a megfelelő olajat! Az első és hátsó párátlanító, valamint a fűtési rendszer legyen működőképes. Gondoskodjon az ablaktörlők és a lámpák üzemképes állapotáról! A hőmérséklet csökkenésével csökken az abroncsok nyomása, ezért télen havonta ellenőrizze a nyomást! Ha valamiben nem biztos, vigye el a gépkocsiját szervizbe!

Készüljön fel a váratlan eseményekre!
Ellenőrizze, hogy gépkocsijában megtalálhatók-e a téli kellékek, így az elsősegélydoboz, a teljesen felfújt pótkerék, élelem, víz, takaró és meleg ruhák! Ha elakad egy fagyos úton, örülni fog annak, hogy az autója ilyen jól fel van szerelve!

Tervezze meg az útvonalát!
Az időjárás-jelentések és az utazási híradások segítségével elkerülhetők a veszélyes helyzetek és csökkenthető az utazások időtartama. Folyamatosan tájékozódjon, mert így elkerülheti az olyan helyzeteket, amikor csúszós úton hirtelen kell fékeznie!

Takarítsa le autóját!
Indulás előtt takarítson le minden havat és jeget a gépkocsijáról! Az autón hagyott hó lefúvódhat, és akadályozhatja az Ön vagy más vezetők kilátását. A lámpáknak, az ablakoknak és a tükröknek különösen tisztának és jég-, illetve hómentesnek kell lenni.

Vezessen biztonságosan!
Rossz időben csökkentse a sebességet, növelje a követési távolságot, és kerülje a hirtelen gyorsítást és fékezést! Rossz látási körülmények között használjon tompított fényszórót! A téli gumik fokozzák a biztonságát az autóban és a biztonságérzetét a kormánykerék mögött! Keressen egy olyan márkát, amely hosszú élettartamot és jó fékezési tulajdonságokat ígér!

További információért látogasson el a Michelin honlapjára.

Készítette a MICHELIN (x)