Két norvég férfi 2161,5 kilométert tett meg egy széria Ford Mondeo kombival, egyetlen tank üzemanyaggal. Knut Wilthil és Henrik Borchgervink 40 órán át autózott. Utazásuk az oroszországi Murmanszkban kezdődött, s a norvégiai Oslón keresztül egészen a svéd Uddevalláig tartott, ahol  elfogyott az üzemanyag. 70 litert használtak fel.


A kocsi átlagfogyasztása így mindössze 3,2 l/100 km volt. Az autó egy sorozatgyártású Ford Mondeo ECOnetic volt, amelyben 1,6-os 115 lóerős dízelmotor dolgozik. Eredményük 1,1 literrel (több mint 25 százalékkal) jobb, mint a hivatalosan mért, 4,3 l/100 kilométeres fogyasztási adat.

“A fogyasztás még ennél is kedvezőbb lehetett volna, de utazásunk első szakaszában, Oroszországban meglehetősen kedvezőtlen útviszonyokkal szembesültünk: az aszfalton nagy kövek hevertek, az utat mély kátyúk tarkították, utána pedig egy meredek hegymenet várt ránk; a következő 1000 kilométeres finn és svéd szakaszon pedig végig síkos volt az út, és erős ellenszélben haladtunk.” – mesélte Henrik Borchgervink, aki több hasonló túrát produkált már.

A vezetési stílus és a dízelmotor mellett olyan megoldások is segítik a kisebb fogyasztást, mint az automatikus motorleállító-rendszer, a fékenergia-visszatáplálás, az aktív hűtőmaszk, az ideális sebességfokozat-visszajelző vagy a sebességváltó  hosszabb végáttétele. Emellett a kis gördülési ellenállású abroncsok használata és az alacsonyabb felfüggesztés is csökkenti az autó üzemanyag-felhasználását és károsanyag-kibocsátását.