Öt éve mutatkozott a Peugeot 4007, a szabadidő-autó, amelyet a Mitsubishi Outlander átfazonírozásával hozott létre a francia gyár. Most itt a 4008, amely szintén a japán autógyárral közös fejlesztés eredménye. Ezúttal a Mitsubishi ASX adta az alapot, a jármű mérete és motorkínálata is igazolja ezt.


A formájából is lehet következtetni a japán kapcsolatra, a tetősín, a visszapillantók az ajtókon futó ív ugyanolyan, de sárvédők domborítása is hasonló. Ugyanakkor a teljesen egyedi lámpák, lökhárítók, valamint a hűtőmaszk és a harmadik oldalablak önálló identitást biztosít a kocsinak. A 4008 franciásan lendületes, kellően sportos.

Bár névleg (4007 vs. 4008) az új modell nagyobb mint a korábbi, a valóságban ez nem igaz. Az autó közel harminc centivel rövidebb, így nem hét- csak ötszemélyes. A karosszéria hosszúsága 4,34 méter, szélessége 1,8 m, magassága 1,63 m.

Két benzines és két dízelmotorral készül a 4008. Az 1,6-os benzinmotor 116, az 2,0 literes 150 lóerős. Mindkettőhöz ötfokozatú manuális sebességváltó tartozik, az erősebbhez rendelhető fokozatmentes automata is.

Dízelből 1,6 és 1,8 liter hengerűrtartalmú motorok választhatók. Előbbi 112 lóerőt, illetve maximum 280 Nm nyomatékot produkál, utóbbi adatai pedig 150 LE és 300 Nm. Mindkét gázolajos motorhoz hatfokozatú kézi sebességváltó kapcsolódik. Az egyes piacokon eltérően kínálják majd a modellt, Európában például csak dízelmotorral forgalmazzák.

Bár készül majd elsőkerék-hajtással is, Európában a Peugeot 4008 négykerék-hajtású kivitelét forgalmazzák. A 4×4-es kivitelnél az első és a hátsó tengelyek közötti nyomatékelosztás elektronikusan szabályozott. Az utastérből háromféle hajtásmód választható, lehet az autó kétkerék-hajtású, ugyanakkor zárható is az összkerékhajtás, illetve az automatára is bízható, hogy csak elöl hajtson vagy a hátsó kerekek is bekapcsolódjanak.

A Peugeot 4008 világpremierje 2012 elején a Genfi Autószalonon esedékes, a forgalmazást nyáron kezdik meg. Az autó ellenfele többek között a VW Tiguan, a Toyota RAV4, Nissan Qashqai. Hamarosan Citroën márkajelzéssel is bemutatkozik.