Nem adhatnak már ki a mozgássérültek parkolási igazolványához szükséges igazolást a háziorvosok – tudta meg az origo.hu. A lap szerint az erről szóló rendeletmódosítás csak az első lépése a rokkantkártyás csalások kiküszöbölésének, és már készül az új rendelet, amelynek az alapján felelősségre is lehet vonni a trükközőket.

No comment

No comment

No comment


A június végén hozott új rendelet megszüntette azt a lehetőséget, hogy a háziorvosok állítsák ki a rokkantkártyához szükséges orvosi szakvéleményt, ilyet a jövőben csak a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (korábban ORSZI) orvosi bizottságai adhatnak ki. A már kiállított igazolványok ugyanakkor az érvényességi idejük lejártáig használhatók maradnak, és december 31-ig fel lehet használni a már kiadott igazolásokat is.

A korábbi parkolási igazolványokról szóló, 2003-as rendelet szerint eddig bizonyos esetekben nem kellett szakorvoshoz fordulni, a háziorvos is kiadhatta az úgynevezett hétpontos igazolást, amelyen az orvos a páciens járását és a teherbírását, illetve azt értékelte, hogy képes-e a beteg a tömegközlekedési járművek használatára (mindhárom kategóriát nullától három pontig értékelték, ha valaki legalább hét pontot kapott, megkaphatta a rokkantkártyát).

A szabály hozzájárult ahhoz, hogy gyakorlatilag mindenki szerezhetett parkolási igazolványt aki akart, hivatkozva akár saját betegségére, akár hozzátartozójáéra. És szereztek is. Hiszen másként nehezen hihető, hogy Magyarországon a legtöbb mozgássérült gazdag.  Egy áprilisi felmérés szerint minden negyedik mozgássérült-igazolvánnyal parkoló jármű luxusautó Budapesten.

Forrás: origo.hu