Szakértőkből álló munkacsoport alakult a 2×1 sávos autóutak közlekedésbiztonsági helyzetének felülvizsgálatára – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztálya.

Az eseti munkacsoport Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitkár vezetésével kedden tartotta alakuló ülését. A közlemény szerint a tárca az M15-ös és M70-es autóúton a közelmúltban történt tragikus közlekedési balesetek miatt döntött a szakértői testület összehívása mellett.

A munkacsoport feladata a baleseti okok vizsgálata, a lehetséges beavatkozási megoldások meghatározása, a járművezetőkre vonatkozó követelmények ellenőrzési lehetőségeinek feltárása. A testület javaslatot tesz az eddig 2×1 sávosra tervezett autóutak keresztmetszeti kialakítására is.

A minisztérium az M15-ös autóút 2×2 sávossá fejlesztésének megvalósítását – az ottani nagy forgalom és a kedvezőtlen baleseti mutatók miatt – a rövid távú programidőszakba ütemezte. A kisebb forgalmú M70-es autóút eddig nem szerepelt a fejlesztési programban. A  munkacsoport állást foglal majd az autópályává fejlesztés szükségességéről is. Ha a szakértői álláspont azt támasztja alá, hogy az M70-es biztonságának érdemi javítása nem garantálható forgalomtechnikai eszközökkel, akkor a tárca kész “az autóút programba állítására”, a beruházás előkészítésének megkezdésére – áll a közleményben.

A munkacsoportba a tárca mellett az Állami Autópálya-kezelő Zrt., a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ, a Közlekedéstudományi Intézet, a Magyar Közút Zrt., a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Útügyi Társaság, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, az Országos Rendőr-főkapitányság, az Országos Baleset-megelőzési Bizottság és a Zala Megyei Kormányhivatal delegált szakértőket.

Az M15-ös autóúton június 20-ára virradó éjszaka Hegyeshalom mellett egy szlovák és egy lengyel kamion, érintőlegesen ütközött, ennek következtében a szlovák kamion a másik útpályán frontálisan ütközött egy cseh autóbusszal. Az ütközés során két ember meghalt, 22-en súlyosan, 29-en könnyebben sérültek meg. A szlovák kamion kigyulladt, vezetője életét vesztette, a másik halálos áldozat az autóbusz váltósofőrje volt.

Az M70-es autóúton június 21-én hajnalban egy román autóbusz a Zala megyei Csörnyeföld közelében összeütközött egy Szlovénia felől érkező kamionnal; a baleset következtében hatan meghaltak, 26-an megsérültek.

Forrás: MTI