A 18 év adatai és tapasztalatai alapján Finnországban megállapították, hogy milyen a tipikus ittas vezető. A tanulmányhoz az Uusima nevű tartományának 1990. és 2008. közötti időszakban felderített ittas járművezetések adatai szolgáltattak alapot – számol be a rendőrség baleset-megelőzéssel foglalkozó honlapja.

A tipikus ittas sofőr 1
A tipikus ittas sofőr 2

A tipikus ittas sofőr

A tipikus ittas sofőr 8
A tipikus ittas sofőr 9
A tipikus ittas sofőr 10
A tipikus ittas sofőr 11
A tipikus ittas sofőr 12
Fotó megosztása:
A tipikus ittas sofőr 13


A beszámoló szerint a finn tartományban átlagosan minden ötszázadik járművezető minősül ittasnak, amikor a vérben található alkohol mennyisége már meghaladja a jogszabályban maximált 0,5 mg/l értéket. Ennél azonban háromszor-négyszer több lehet azoknak a járművezetőknek a száma, akik bevallottan “ittak egy keveset”, de ezzel még nem valósítottak meg szabályszegést, hiszen véralkohol értékük a legális limit alatt maradt. Meglepő, hogy az ittasnak minősülő járművezetők 9,4 %-a hivatásos sofőr (autóbusz, ill. tehergépkocsi vezető), akik naponta róják a kilométereket.

A tanulmány szerint a tipikus ittas sofőr 40 és 49 év közötti férfi, aki vezetői engedéllyel rendelkezik, többnyire saját gépkocsiját vezeti, általában egyedül van az autóban (utasa nincs), s véralkohol értéke 0,1 mg/l.

Az átlagos ittas sofőr jelentős vezetési gyakorlattal rendelkezik, hiszen évente 20-50 ezer km-t vezet, foglalkozására nézve képzett alkalmazott, stabil munkahellyel rendelkezik, nős, illetve élettársi kapcsolatban él.

A tipikus ittas sofőr hétköznap, azaz a munkanapokon sem veti meg az alkoholt, hiszen ötből egy alkalommal munkába menet előtt már a poharához nyúl, míg 10 % az esélye annak, hogy a hazamenetel előtt fogyaszt szeszes italt.

A férfiakkal szemben a hölgyek sokkal ritkábban vezetnek ittasan, ennek előfordulása egyötöde a férfiakénak. Az elvált, illetve özvegy hölgyek vonatkozásában ez a szám jóval magasabb. A tanulmány azt is megállapítja, hogy az ittas sofőrök mintegy fele visszaeső elkövető, aki rendszeresen fogyaszt szeszesitalt a jármű vezetése előtt.

Forrás: ORFK-OBB