A SEAT megkezdte az Audi Q3 gyártását. Ez annak a 2009-ben elkezdődött folyamatnak a vége, amelynek során a német márka átadta a projektet a SEAT-nak. A SEAT közlése szerint Q3 az első prémium jármű a spanyol gyár történelmében. Kérdés, vajon hova soroljuk az Audi A4-ből született SEAT Exeót.

Az első prémiummodell a SEAT-tól 1
Az első prémiummodell a SEAT-tól 2

Az első prémiummodell a SEAT-tól

Az első prémiummodell a SEAT-tól

Az első prémiummodell a SEAT-tól 7
Az első prémiummodell a SEAT-tól 8
Az első prémiummodell a SEAT-tól 9
Az első prémiummodell a SEAT-tól 10
Fotó megosztása:
Az első prémiummodell a SEAT-tól 11


2012-re, a gyártás első teljes évére az Audi 100 ezer darab átadását tervezi az új autóból. A Q3 három műszakban készül, és döntő fontossággal bír a SEAT jövőjét illetően, hiszen a martorelli gyár berendezéseinek teljes kihasználásával költséghatékonyabb lehet a spanyol márka.

A pletykák szerint azonban nemcsak ez van az ügylet mögött, de várható, hogy a Q3 műszaki alapjain készül majd egy SEAT szabadidő-autó is. A korábban bemutatott Tribu tanulmány kerülhet sorozatgyártásba.

Az Audi Q3 három négyhengeres motorral készül, egy dízel és két benzines egységgel. A dízel és kisebbik benzines 140, az harmadik variáns 211 lóerős. A modell európai értékesítése várhatóan júniusban veszi kezdetét, hozzánk valószínűleg ez év utolsó negyedévére érhet el.

A SEAT és az Audi közel 330 millió eurót fordított a Q3 gyártásához szükséges létesítmények és infrastruktúra kiépítésére. Ennek keretében felépítettek egy új, 30 ezer négyzetméteres összeszerelő üzemet, amelyet a Q3 gyártásához 450 ultramodern robottal szereltek fel.