Őrizetbe vettek egy nőt a szaúdi hatóságok, mert kampányt indított a nőket sújtó autóvezetési tilalom ellen a vahhabita királyságban.

Manal as-Saríf pénteken tett fel egy felvételt a YouTube videomegosztó portálra, amelyen gépkocsit vezet az ország keleti részében lévő Hobár városban, és arra biztatott másokat, hogy kövessék példáját.

Manalt akkor vették őrizetbe szombaton, amikor Hobárban gépkocsit vezetett, és nem engedelmeskedett a vallási rendőrség parancsának – mondta el a helyszínen tartózkodó, nevének elhallgatását kérő nőjogi aktivista.

Szombaton többórás előállítás után elengedték, majd vasárnap ismét őrizetbe vették. A Women2Drive akció szervezői a Twitteren közölték, hogy a fiatal nőt a rendőrség vasárnap hajnalban vette őrizetbe a háza előtt, és a dammani börtönbe zárta.

Szaúd-Arábia a világ egyetlen országa, ahol tilos a nőknek – mind a helyieknek, mind a külföldieknek – autót vezetniük. A vahhábizmus az iszlám szigorú ága, amely többek között azt is tiltja, hogy idegen férfiak és nők közösen mutatkozzanak.

Forrás: MTI