Ha imádott csapatunk izgalmas mérkőzésen, hajszállal győz, hazafelé vezetve a szokásosnál is jobban figyeljünk! A Journal of Consumer Research című amerikai lapban közölt tanulmány szerint ilyenkor a halálos baleset veszélye 133 százalékkal növekszik.

Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói azt vizsgálták, valóban bizonyítható-e benyomásuk, hogy a nagy rangadók után több az autóbaleset, mint ugyanolyan időjárási viszonyok között és napszakban, a többi napon. A munkacsoport 2001 és 2008 között 271 sorsdöntő összecsapás napjáról gyűjtötte össze a baleseti statisztikák adatait.

Bajnokságokat eldöntő kosárlabda- és labdarugó-mérkőzések után számolták össze a halálos balesetek számát a meccs helyszíne körül futó utakon, ailletve a győztes vagy a vesztes csapat szurkolótáborának lakhelye környékén. Mivel a végeredmény nem mindig tükrözi az izgalmakat, a mérkőzéseket egytől ötig pontozták annak vonatkozásában is, hogy a győztes csapat játszi könnyedséggel győzött vagy csak hajszállal nyert.

Az adatok értékelése egyértelműen mutatta, hogy minél nehezebben győzött a csapat, minél szorosabb volt a küzdelem, annál több volt a halálos baleset. Kiderült, hogy ilyenkor a végzetes tragédiák hátterében alkoholfogyasztás is szerepet játszott. A vesztes csapatok városában és környékén nem nőtt az autóbalesetek száma.

A szakértők által adott pontokból a keservesen kivívott győzelem minden egyes pluszpontja átlagosan 21 százalékkal emelte a meccs helyszínén a halálos balesetek gyakoriságát. “A meccs közben nemcsak a játékosok, hanem a szurkolók tesztoszteronszintje is jelentősen megemelkedik. A mérkőzés végén, a vesztes oldalon a férfi nemi hormon mennyisége hirtelen csökken, a győzteseké pedig eléri a csúcsot. Mivel a tesztoszteronszint szorosan összefügg az aggresszivitással és ezáltal az erőszakos autóvezetéssel, föltételezhető, hogy ez magyarázza a győztes csapat szurkolótáborában a balesetek számának növekedését” – mondta a vizsgálat vezetője.

Forrás: MTI