A New York-i autószalonon a koreai márka sem maradhatott ki a reflektorfényből. Ahogy Európában, úgy az Egyesült Államokban is jelentős vásárlói tömeget kívánnak magukhoz hódítani. Ezt a célkitűzést most a 2012-ben megjelenő Kia Rio-val és a Soul frissített verziójával prezentálták a nagyközönségnek.

Emlékszünk arra, mi volt pár éve a Rio? Egy ismeretlen, szürke típus valahonnan keletről. Hiába hordozott értékelhető műszaki tartalmat, az európai szívekhez a meggyőző stíluson át vezet az út. Ennek jegyében az új Kia Rio most bemutatott négyajtós változata is dögösre sikerült, szinte le is tagadhatná felmenőit. Az elődhöz képest hosszabb és szélesebb, de alacsonyabb az új szedán, lendületes és tiszta körvonalai a Mazda3-al teszik hasonlatossá. A markáns Kia orr viszont, a gyár összes modelljére jellemző hűtőráccsal egyértelművé teszi a hovatartozást.

A hátsónál valahogy mindig elfogy a tinta

A hátsónál valahogy mindig elfogy a tinta

A hátsónál valahogy mindig elfogy a tinta


Az Egyesült Államokban 1,6 literes, 135 lóerős közvetlen befecskendezéses benzinmotorral debütál a Rio. Mivel a tengerentúlon is egyre jobban számít az alacsony fogyasztás, így faragtak az autó tömegén, és nem hagyták ki a start-stop rendszert sem.

Az új modell bemutatása mellett sor került a formabontó Soul átfésülésére is. Megjelenésekor tarolt a kockaforma, most kicsit megcsiszolták a széleken, újak az első fényszórók, és követve a trendet, kapott LED-es nappali menetfényt is.

Motorikusan újdonságnak számít az 1.6 literes 135 lóerős közvetlen befecskendezéses egység, és az Egyesült államoknak szánt kétliteres kivitel megjelenése a kínálatban.


A koreaiak mostanában csak kérik a lapot, és mindig 21 jön ki, nem tudnak mellényúlni. Ezért kíváncsian várjuk, hogy személyesen is megtapasztalhassuk mennyire bírják tartani a maguk diktálta fejlődési ütemet.