Dmitrij Medvegyev orosz elnök hétfőn váratlanul helikopterre szállt Moszkvában, hogy megkímélje a főváros autósait az általa okozott sokórás közlekedési dugóktól – jelentette a Kommerszant című lap.

A Kreml kizárólag az orosz vezetőket szállító Rosszija (Oroszország) repülős különítményének székhelyét a moszkvai Vnukovo repülőtérről az ottani felújítási munkálatok miatt néhány hónapra áthelyezték Seremetyevóra. Az új helyre elsőként Dmitrij Medvegyev elnök érkezett hétfőn.

A Seremetyevóra vezető, a belvárostól mindössze mintegy 20 kilométernyi út – a Lenyingradszkij proszpekt és folytatása – azonban folyamatosan bedugul, mert szélessége egy irányban nyolc sávból például a Moszkva folyón átvezető hídon háromra szűkül. Mi több, egy kisebb építkezés miatt tavaly nyáron ezrek késték le gépeiket. Így hétköznap a húsz kilométeres út minden további nélkül igénybe vehet akár négy órát is.

Elnöki gesztus: helikopterrel a dugó ellen 3


Hétfőn a moszkvaiak által Lenyingradkának nevezett út minden kereszteződéséhez kivonultak a rendőrök, hogy az elnök közeledésére leállítsák a forgalmat, és a repülőtér jó előre figyelmeztette az utasokat, hogy a belvárosból induló reptéri vasutat használják. A Seremetyevo repülőtér környékén még az erdőket is ellepték a biztonsági emberek, senkit nem engedtek a légikikötő közelébe autón, és a már ott álló kocsikat elszállították.

Az államfőt váró többtucatnyi fekete autónak azonban nem akadt dolga: bejelentették, hogy az államfő helikopterre szállt, és Gorkiban lévő rezidenciájára ment. Mi több, a jövőben is így szándékozik eljárni, amennyiben az időjárási viszonyok engedik.

Oroszországban a vezetők számára mindig leállítják a forgalmat, általában az útvonal egész szélességében, mert a konvojaikat nemcsak elöl és hátul, hanem oldalról is biztonsági emberekkel teli dzsipek kísérik. Emellett Moszkva légterében szigorú repülési tilalom van érvényben, és a vezetőket biztonsági okokból nem is szokták helikopteren szállítani.

Medvegyev nagyvonalú gesztusa azonban nem sokat használ a moszkvaiaknak: az elnök és a kormányfő ugyanis ritkán repül, és mindkettő rezidenciáján van lehetőség a helikopterek leszállására. Ám Moszkvába igen gyakran érkeznek külföldi delegációk, és sem a Kremlben, sem a belvárosban nincs mód helikopterek leszállására.

Az állami látogatásra érkező, vagy annak befejeztével elutazó vendégeknek azonban a nemzetközi protokoll értelmében szabad út dukál, így a Lenyingradkát ajánlatos lesz elkerülni egész nyáron, mindaddig, amíg a Rosszija különítmény vissza nem tér Vnukovóra.

Forrás: MTI