Alig pár napja számoltunk be március legdurvább hazai gyorshajtóiról. Most itt egy újabb lista, amelyben 2011 első negyedévének gyorshajtó-bajnokai sorakoznak. Az összeállítást közölő ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság rámutat, a gyorshajtás a leggyakoribb közlekedési szabályszegés. A Közlekedéstudományi Intézet felmérése szerint az autósok több mint fele közlekedik gyorsabban a megengedettnél.

Lakott területen kívül, ahol a megengedett legnagyobb sebesség 90 km/óra, a járművezetők több mint harmada, míg a 80 km/óra sebességkorlátozással érintett útszakaszokon a járművezetők kb. 60 %-a lépi túl az engedélyezett sebességhatárt.

Az első negyedév rekorderei

Január 23-án egy Opel személygépkocsi vezetője lakott területen belül személygépkocsijával a helyszínen engedélyezett 40 km/h helyett 141 km/órával haladt. A gyorshajtásért 300 000 forint közigazgatási bírság járt, melyet az objektív felelősségre tekintettel a gépkocsi üzemben tartója részére postáznak.

2011 eddigi legdurvább gyorshajtói 2 Január 21-én a képen látható Mercedes vezetője lakott területen kívül a 90 km/óra helyett 181 km/órával közlekedett. A megengedett sebességet kétszeres túllépése miatt a jármű üzemben tartója 300 000 forint közigazgatási bírságot fizet, kivéve, ha az üzemben tartó és a tényleges járművezető a jogszabályi előírásnak megfelelően közokiratba foglalt nyilatkozatban nevezik meg a szabálysértés valós elkövetőjét.
2011 eddigi legdurvább gyorshajtói 3 A magyar autóutakon engedélyezett 110 km/óra helyett 182 km/óra sebességgel száguldott a képen látható BMW vezetője február 15-én. A gépkocsi üzemben tartója ugyancsak az objektív felelősség keretében számíthat a 90 000 forintos pénzbírságra. 2011 eddigi legdurvább gyorshajtói 4 Az első negyedévben autópályán egy német rendszámú Ford (Focus RS-a szerk.) személygépkocsi bizonyult a leggyorsabbnak. A jármű vezetője 130 km/óra helyett 236 km/óra sebességgel közlekedett. A hatályos magyar szabályozás alapján ilyen esetben a közigazgatási bírság összege 210 000 forint. 2011 eddigi legdurvább gyorshajtói 5
Forrás: ORFK-OBB