Marad a válságtermelés a Toyotánál 2 Cáfolta a termelés normalizálódásáról szóló lapjelentést szerdán a Toyota, tavalyi gyártásmennyisége alapján a világ vezető autógyártója. A cég szóvivője a Nikkei című gazdasági lap hírére reagálva, elmondta: a következő hetekben legtöbb üzemében még nem indulhat újra az autógyártás, de amint erre sor kerül, azonnal bejelentik. A március 11-i japán természeti katasztrófa miatt április 8-ig várhatóan 260 ezer járműre nő a cég termeléskiesése.

A Toyota a múlt héten közölte, hogy elsőként a hibrid gépkocsik gyártását állították helyre, így a Toyota Prius, a Lexus CT 200h és HS 250h már újra termelésben van. Az indok szerint az erős globális kereslet miatt választották ezeket a típusokat. Ugyanakkor a termelésleállás miatt később kezdődik több új modell, így a Prius egyterű piaci bevezetése is.

A gyártásmennyiség alapján második legnagyobb japán autógyár, a Nissan múlt kedden azt jelentette be, hogy heteken belül teljesen helyreállítja termelését. A Nissan egyik vezetője – aki a The Wall Street Journalnak nyilatkozott – elmondta: egyelőre még korai pontos dátumhoz kötni a teljes termelési kapacitás visszaállítását, de ez már csak hetek, és nem hónapok kérdése. Egyelőre azonban nem kívánt nyilatkozni a Nissan veszteségeinek nagyságáról.

Forrás: MTI