Tempósan folynak a Szentgotthárdon épülő új Opel motorgyár előkészületei, hiszen a ma még csak a tervekben létező üzemnek a jövő év végén már el kell kezdenie a termelést. Az 1992 óta működő Opel motor- és hengerfejgyár mellé épülő új üzem évi félmillió korszerű motort fog előállítani 2012 végétől.


A szalagokon rugalmas technológiával három új generációs Opel motorcsalád darabjai készülnek majd: benzinesek és dízelek ugyanazon a soron az igényeknek megfelelő arányban. Az új Opel-beruházás értéke félmilliárd euró (135 milliárd forint) és a gyárban a tervek szerint 800 főt foglalkoztatnak majd.

Az új technológiával történő termeléshez a fontosabb gépek beszállítóit már kiválasztották. Az első gépek átvétele a gyártóknál még a nyáron megtörténik, a telepítésük pedig kora ősszel kezdődhet meg Szentgotthárdon.

Az első új dolgozó – “egy magasan kvalifikált mérnök” – már meg is kezdte a betanulást a cég németországi központjában. A hónapok óta folyó előkészítő munka eredményeként heteken belül további új munkatársak kerülnek Szentgotthárdra. Az Opel az idei esztendőben még mintegy száz fő – többségében mérnök – felvételét tervezi. Már múlt év decemberében az új feladatokhoz igazították a cég belső felépítését: létrehoztak egy projektcsapatot, amelynek a feladata az új létesítménnyel kapcsolatos teendők összehangolása.

Az új motorgyár részben a korábbi autógyár felújítandó üzemcsarnokában, részben egy megépítendő teljesen új 30 000 négyzetméteres üzemcsarnokban kap helyet. A tereprendezés már megkezdődött, az első kapavágásra várhatóan márciusban kerül sor.