A Jobbik törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek az állami és önkormányzati vezetők által használt gépkocsik teljesítményének korlátozása érdekében – jelentette be Volner János, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Mint a képviselő elmondta: a Jobbik elvárja az ország és a települések vezetőitől, hogy ha áldozatokat követelnek az állampolgároktól, akkor ők is tanúsítsanak mértékletességet. Ennek érdekében a Jobbik javaslata szerint a jövőben csak a miniszterelnök és a köztársasági elnök használhatna korlátozás nélküli teljesítményű hivatali gépjárművet.

A miniszterek és a többi közjogi méltóság legfeljebb 2500 köbcentiméteres és 150 kilowattos (204 LE), az államtitkárok, a pártok elnökei és frakcióvezetői maximum 2000 köbcentis és 120 kilowattos (163 LE), a polgármesterek, a központi államigazgatási szervek vezetői és az egyéb állami és önkormányzati többségi tulajdonban lévő cégek vezetői legfeljebb 1600 köbcentis és 100 kilowattos (136 LE) hivatali gépjárművet használhatnának.   

Volner János hozzátette: a törvényjavaslat szerint a légkondicionáló lenne a legnagyobb igénybe vehető extrafelszerelés. A jobbikos képviselő szerint óriási a pazarlás a rendszerben nemzetközi összehasonlításban is, hiszen amíg a magyar Állami Számvevőszék (ÁSZ) 28 hivatali gépkocsit használ, addig a német számvevőszék mindössze egyet.    

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy ki fogják kényszeríteni a törvény elfogadását. Szavai szerint a törvény általános vitára bocsátásáról döntő parlamenti bizottsági ülésre elhívják majd a sajtót, hogy az a képviselő, aki nemmel szavaz a javaslatra, számoljon el azzal, miért nem hajlandó spórolni az állami pénzen.

Forrás: MTI