Emlékeznek még, nem is olyan rég még a 300 forintos üzemanyagártól rettegtünk, hiszen alig két éve, 2009. januárban még 227 forint volt az átlagos benzinár, míg 240 forint az átlagos gázolajár. Hol van az már. Haladunk a 400 forintos árszint felé. A Concorde Csoport friss elemzése szerint viszont nem feltétlenül van okunk panaszra.

Úgy vélik, jelenleg a fizetésünk kisebb részét kell egy tele tanknyi (50 liter) üzemanyagra költenünk, mint 15 éve, anno a bérünk 12,8, most csak 8,4 százaléka megy el erre.

Sőt, arra is rámutatnak, hogy a benzin olcsóbb lett: No nem önmagában, hanem az “inflációt szinte tökéletesen leképező” fogyasztási javak (kolbásszal jelölve) összességéhez képest. Tizenöt éve 8,6 liter benzin árából tudtunk megvenni egy kilogramm kolbászt, 2010 végén ehhez már 10 liter benzin ára kellett.

Nagyításért kattintson

Ettől persze mi nem leszünk boldogabbak, hiszen az is látható a grafikán, hogy a – decemberi állapotok szerint – a környező országok szinte mindegyikében olcsóbb az üzemanyag, mint itthon. Persze az olcsó üzemanyagnak is lehet nagy ára, mint például Venezuelában három, Iránban 16 forint egy-egy liter nafta, de nem feltétlenül a demokrácia mintapéldájaként emlegetik ezeket az államokat.

A szakértők szerint az árak idén is a tavalyihoz hasonlóan, folyamatosan araszolnak majd felfelé. A trend pedig mindenképpen erőteljes növekedést mutat mind a nyersanyagok, mind a késztermékek esetében. A kilátásokat döntően az befolyásolja, hogyan alakul a forint és a dollár árfolyama, és az, mennyivel nő még az olaj ára.

Amikor 2008-ban itthon benzin ára 315 forint volt, akkor a hordónkénti olajár 145 dollárnál állt, ám most még “csak” a 100 dolláros szint körül járunk. Így aztán nem meglepő, hogy a szakértők 400 forint feletti üzemanyagárat jósolnak az év végére.

De nem szabad elkeseredni, hiszen a Concorde elemzése szerint Eritreán még rosszabb a helyzet, ott már most is 522 forint az ár.

A képen a 2010. decemberi árak szerepelnek.