Az elmúlt napokban többek sürgették az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentését. A Levegő Munkacsoport viszont egyetért a kormánnyal, amely jelenleg nem kíván beavatkozni az üzemanyagok árának alakulásába. A civil szervezet ezért levélben hívta fel Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter figyelmét arra, hogy egy ilyen adócsökkentés szerintük ugyanolyan hibás döntés lenne, mint amikor az 1970-es évek olajválságai idején az akkori kormány a határon akarta megállítani az olajárak emelkedésének begyűrűződését.


A zöldek úgy vélik, a jövedéki adó csökkentése mesterségesen gerjesztené az üzemanyagok iránti keresletet – konzerválva így a jelenlegi gazdasági és fogyasztási szerkezetet -, miközben éppen a takarékosságra és az energia hatékonyabb felhasználására kellene ösztönözni a lakosságot és a gazdaság szereplőit. Mindez rendkívüli mértékben megnehezíti a nemzetgazdaság szerkezetének korszerűsítését és gátolja az innovációt.

Szerintük, ha a kormány csökkentené az üzemanyagok jövedéki adóját, az így kieső bevételeket máshonnan kellene előteremteni, erre nézve azonban az adócsökkentést követelőknek sincsenek konkrét elképzeléseik. Illetve a jövedéki adó csökkentésével egy olyan terméket támogatnánk, amelyet túlnyomó részben importból szerzünk be.

Mint levelükben rámutatnak, az Európai Bizottság többször kijelentette, hogy az üzemanyagadó csökkentése arra ösztönzi az olajexportáló országokat, hogy növeljék a kőolaj árát – hiszen azt tapasztalják, hogy az importáló országok kormányai a saját adófizetőik pénzéből azt majd úgyis ellentételezik.

Ezért szerintük az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentése helyett a magyar munkavállalókat a béreket terhelő adók, járulékok csökkentésével célszerű támogatni – ezzel is a hazai munkahelyek megőrzését, esetleg növelését segítve elő -, nem pedig az üzemanyagárának visszafogásával, ami növelné a kőolaj iránti keresletet, és ezen keresztül a külföldi olajtársaságok profitját.

Forrás: Levegő Munkacsoport