Továbbra is áradás sújtja az Ausztrália északi részén lévő Queensland államot, már mintegy 40 olyan város van, amelyet részben vagy egészben elöntött a víz. Az esőzések nyomában járó árvizek megbénították a szénbányászatot és már Queensland fővárosát, Brisbane-t is elöntötték.

A legújabb áradás nem olyan súlyos, mint amilyenek az utóbbi hetekben tapasztaltak voltak, elöntve akkora területet, mint Franciaország és Németország együttvéve, de jelzi, hogy a talaj teljesen telített, nem képes elnyelni semennyi esőt.

November óta tíz ember halt meg az ausztrál árvizek következtében, és mintegy 200 ezer lakost sújt a katasztrófa. A szövetségi kormány becslése szerint az árvízkár meghaladja az egymilliárd ausztrál dollárt.

A várhatóan még hónapokig eltartó özönvízszerű esőzéseket a valaha mért egyik legerősebb La Nina-jelenséggel magyarázzák. A La Nina a tengervíz hőmérsékletének esésével jár a Csendes-óceán keleti és középső térségében, ami rendszerint csapadéknövekedéshez vezet Ausztrália nagy részén, Indonéziában és Délkelet-Ázsia más részein

Az áradások nem kímélik az autókat sem: