A Mol szerdán bruttó 3-3 forinttal emeli a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán, ezzel újabb történelmi csúcsra nőnek az árak: a benzin átlagára 363-364 forintra, a gázolajé pedig 354 forintra emelkedik.

Nagy Anna kormányszóvivő a téma kapcsán azt mondta, nincs napirenden újabb adóváltozás a már bejelentetteken túl. Az idei adócsökkentéseknek két fő csapásiránya van: az egykulcsos, családi adórendszer és ehhez kapcsolódóan a családi adókedvezmény bevezetése, valamint a vállalkozások támogatása a társasági adó 19-ről 10 százalékra történt csökkentésével.

Az adó mértékének minimumát uniós szabályok határozzák meg. Minimum 99 forintos jövedéki adót ír elő az uniós szabályzat a benzin esetében, a gázolajnál ez az összeg 91 forint. Jelenleg Magyarországon azonban ennél magasabbak az adótartalmak: a gázolaj árában 97, a benzinében pedig 120 forint. És erre jön még az áfa.

Tekintve, hogy az olaj ára emelkedik, árcsökkenésre akkor számíthatnánk Magyarországon, ha komoly mértékben erősödne a forint a dollárral szemben, vagy ha a kormány csökkentené a jövedéki adót. Korábban a Fidesz politikusai gyakran vetették az előző kormány szemére, hogy csökkentenie kellene a benzin adótartamát, most fordult a helyzet, az ellenzékbe került MSZP-s képviselők kérik ezt.

Forrás: MTI