A Saab a tavalyi utolsó negyedévben 41 százalékkal több kocsit adott el, mint egy évvel korábban. A svédországi autógyár csütörtöki közleménye szerint 2010 utolsó három hónapjában összesen 10 100 Saab kelt el világszerte. Decemberben már 67 százalékkal nőttek az eladások az egy évvel korábbihoz képest, az év egészét tekintve azonban csökkent az értékesítés, 29 ezer új Saabot adtak el, 29 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál.

A cég idén megcélozza a gyorsan bővülő orosz és kínai piacot, és bevezetnek két új modellt – a 9-5 kombit és a 9-4X terepjárót -, 2011-ben így már egész évben növekedhet az értékesítés. 2012-ben aztán már nyereséges lehet a vállalkozás, az eladott kocsik száma pedig középtávon elérheti az évi 120 ezret. A kilábalás egyik alappillére az időközben bemutatott új Saab 9-5-ös.

Az évek óta veszteséges Saab Automobile AB tavaly majdnem megszűnt, miután a tulajdonos General Motoros eladásra kínálta, de nem volt rá vevő. Februárban viszont a holland Skyperhez került, megmenekülve a bezárástól. A vételár 74 millió dollár volt, a GM azonban megtartott egy 326 millió dollár értékű részvénycsomagot. A holland tulajdonos 400 millió eurós hitelt kapott a svéd kormánytól a Saab fejlesztésére. Az autógyár svédországi üzemeiben több mint 3 ezren dolgoznak.

Magyarországon tavaly jelentősen csökkent a Saab modellek eladása. A 2009-es évvel szemben, amikor 213 darabot adtak el a svéd márka autóiból, 2010-ben csak 141 ilyen személygépkocsit helyeztek forgalomba. Itthon elsősorban a 9-3-asra van kereslet, abból háromszor annyi fogyott, mint a 9-5-ösből.

Forrás: MTI