A szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el Tarlós István főpolgármester Budapesten, mert a kisméretű szálló por koncentrációja két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket – közölte a Főpolgármesteri Hivatal péntek hajnalban.

Állítsuk le az álló autó motorját 2


A közlemény szerint a légszennyezettségi szint további romlásának megelőzése érdekében – a Fővárosi Közgyűlés rendeletének megfelelően – Tarlós István főpolgármester a lakosságot és a légszennyezőket önkéntes önkorlátozó intézkedésekre kéri fel.

Ez jelenti a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek használatának szüneteltetését, a közösségi közlekedés választását a gépkocsik helyett, a gépjárművek alapjárati üzemeltetésének mellőzését, a fűtésnél pedig, ahol lehet, a gázfűtés választását.

A tájékoztatási fokozat olyan mértékű légszennyezettséget jelent, amelynek rövid idejű hatása veszélyt jelenthet a lakosság egyes különösen érzékeny – gyermekek, időskorúak, krónikus betegek – csoportjaira.

A szálló por izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. Elsősorban a gyermekek, időskorúak és betegek kerüljék a szellőztetést és a szabadban való tartózkodást.

Forrás: MTI