Sok embert gázolnak el idén 2 Az elmúlt évi adatokhoz képest idén 10 százalékkal több gyalogosgázolás történt, 2010-ben eddig 144-en vesztették életüket ilyen balesetben.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közlése szerint az esetek többségében a gyalogosok hibájából történt a baleset, és zömében idősek halálával végződött, de a baleseti okok összetettebbek. Ezek közé sorolható az út- és látási viszonyokhoz való nem megfelelő alkalmazkodás, illetve az időseknél a nehézkesebb mozgás, a figyelmetlenség, a lassabb reakció.

Az ORFK azt kérte, hogy ne engedjük egyedül közlekedni azokat, akik nem képesek vigyázni magukra, tétováznak, gyakran a járművezetőkben bízva várják azt, hogy ők majd vigyázni fognak rájuk is. A járművezetők figyelmét pedig felhívták arra, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken a gyalogosoknak van elsőbbsége, ezeket a helyeket fokozott figyelemmel és megállásra is készen közelítsék meg.     

Kitértek arra is, hogy lakott területen kívül is – az út mindkét oldalán – számítani kell gyalogosok váratlan felbukkanására, s őket a sötétben, esőben nehezebb észlelni.

A felhívás apropóját az adta, hogy az elmúlt napokban több súlyos sérüléssel vagy halállal végződő gyalogosgázolás is történt az országban. Csütörtökön, Kecskeméten egy 29 éves nőt és 3 éves gyermekét gázolták el egy gyalogátkelőhelyen, az anya súlyos, a gyermek könnyű sérüléseket szenvedett. Kedden szintén Kecskeméten egy 52 éves férfit gázoltak el az 52-es úton, aki a kórházba szállítást követően belehalt sérüléseibe.

A Polgár és Nyíregyháza közötti 36-os számú főúton szintén szerdán gázoltak halálra egy férfit, kedd reggel pedig Szegeden ütöttek el két embert, akik a kórházban vesztették életüket.

Forrás: MTI