A Dunántúl nagy részén, illetve Pest és Nógrád megyében a reggeli óráktól kezdődően intenzíven havazik. A nagy mennyiségű csapadék nyomán sok fő- és mellékút is havas. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. gépparkjával jelenleg is folyamatosan dolgozik a hóakadályok megszüntetésén – közölte a vállalat.  


A közútkezelő kéri az autósokat és főleg a nehézgépjárművel közlekedőket, hogy csak megfelelő műszaki állapotú és a téli közlekedésre alkalmas felszereltségű járművekkel keljenek útra.

A vállalat útinform osztályának adatai alapján a Dunántúl északi és középső részén, valamint Pest és Nógrád megyében változó intenzitással havazik, Fejér és Heves megye területén inkább havas eső esik, az ettől keletebbre és délebbre fekvő területeken viszont eső áztatja az utakat.

Az Alföldön és Kelet-Magyarországon nincs fennakadás a közlekedésben. A behavazott területeken a főutak hókásásak, latyakosak, a mellékutak viszont havasak, hókásásak. A behavazott területeken bár téliesek az útviszonyok, viszont az utak járhatóak, ugyanakkor a Magyar Közút Nonprofit Zrt. felhívja a figyelmet, hogy a kopott gumival futó és nem megfelelő műszaki állapotú tehergépjárművek sorra akadnak el, a legkisebb emelkedőn is megcsúsznak, keresztbe fordulnak, így órákra megbénítják a forgalmat.

A teherautók miatt többfelé torlódás van 3


A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több száz géppel végzi jelenleg is az utak hó- és síkosságmentesítését, 77 üzemmérnökségének több ezer dolgozója pedig váltott, 12 órás műszakban, folyamatos munkarendben dolgozik. Ugyanakkor a nagy intenzitású havazás miatt a hóeltakarítási munkák elvégzése rendkívül idő- és energiaigényes, ezért míg nem szűnik meg a havazás, sajnos nem várható gyors javulás a közlekedésben.

Arra kérik a közlekedőket, hogy a téli útviszonyok között különös körültekintéssel és megfelelően megválasztott sebességgel közlekedjenek, illetve kizárólag műszakilag jól felkészített és téli gumikkal ellátott járművekkel keljenek útra.

Ha valaki elakadna járművével a havazás miatt, hívja a tűzoltóság szakembereit a 105-ös vagy a 112-es általános segélyhívó számon.