Budapesten 94 munkagéppel és 450 hómunkással végzi a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. szerda délelőtt a hóeltakarítást és a síkosságmentesítést. A közútkezelő arra kérte a közlekedőket, hogy csak akkor keljenek útra az ónos eső és a havazás által érintett területeken, ha halaszthatatlan dolguk van.

Az FKF Zrt. közleménye szerint a fővárosban szerdán 8-10 centiméter hó várható. A cég 94 munkagéppel folyamatosan takarítja el a havat és szünteti meg a síkosságot a főutakon, a közösségi közlekedési útvonakon, a hidakon, a felüljárókon, az egészségügyi intézményekhez és a logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon, továbbá 450 hómunkással végzi a gyalogátkelőhelyek, közjárdák, közlépcsők megtisztítását.

Arra kérik a magánház-tulajdonosokat, a társasházak üzemeltetőit: az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg a hótól és szüntessék meg azok síkosságát a balesetek elkerülése érdekében, de a havat ne az úttestre tolják.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint a Dunántúl nagy részén és a délkeleti országrészben szerdán kiterjedt, tartós ónos esőre és intenzív havazásra kell felkészülni. A cég ezért arra kérte a közlekedőket, hogy az adott térségekben csak akkor keljenek útra, ha halaszthatatlan dolguk van, akkor is csak megfelelő műszaki állapotú és a téli közlekedésre alkalmas felszereltségű gépkocsikkal. Indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az utak állapotáról.

A meteorológiai előrejelzések szerint szerda éjfélig a Dunántúlon és északon összességében 5-20 centiméter, de az Alpokalján és a Bakonyban 20 centiméter fölötti friss hó is hullhat.

Forrás: MTI