A Magyar Biztosítók Szövetsége szombaton közzé 14 biztosító tarifáit a jövő évi kötelező gépjármű felelősségbiztosítási díjakról (kgfb). A legrövidebb tarifatábla két oldalt, míg a leghosszabb tizennégy oldalt foglal el a hatvannyolc oldalas mellékletben; a díjak a korábbi évek erős árversenye után is tovább csökkentek.


A biztositas.hu elemzése szerint a kgfb díjszámításának kilowatt alapra átállítása, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szigora és a biztosítók közötti díjverseny további 15-20 százalékos árcsökkenést hozhat az autósoknak.

A kotelezo.hu internetes alkusz szerint még az eddig is nyomott áron biztosított vidéki, idősebb autósok (a biztosítók leginkább kedvelt ügyfelei) is sok esetben további 25-30 százalékot spórolhatnak tavalyi díjaikhoz képest.

 A hétfőn induló, egy hónapon át tartó biztosítóváltási szezonban 13 régi és 1 új biztosítótársaság verseng az ügyfelekért. A cégek ezúttal is számos új kedvezményt vezettek be (például tanár kedvezmény, lakásbarát kedvezmény, elektronikus kommunikációs kedvezmények) és nőtt az igénybe vehető kedvezmények maximális mértéke is. Az idén is sláger a gyermekes és a kármentességi kedvezmény, amelyeket a legtöbb társaság alkalmaz.

30 százalékot is lehet spórolni a kötelezőn 3


Egyre többen végeztek a korábbiaktól eltérő bónuszbesorolást, és már a legkisebb bónusz fokozatokban (B1-B2-B3-ban) is megadják a magasabb B6-os fokozatnak megfelelő 30 százalékos kedvezményt.

A netrisk.hu szerint az online biztosításközvetítés szerepét erősíti a tarifatáblák szinte áttekinthetetlen mennyisége. Az alapdíjak pedig semmiféle fogódzót nem adnak az összevetéshez, miután a több mint százféle kedvezmény, pótdíj a korábbi éveknél is nagyobb mértékben szabják át az árat, illetve a biztosítók erősorrendjét.

A rendkívül kedvezőnek ígérkező 2011-es kötelező díjak hétfőtől érhetőek el az autósok számára, akiknek december 1-jéig kell meghozniuk a döntést arról, hogy váltanak-e biztosítót. Az új társaságot választók száma szakértői becslések szerint könnyen meghaladhatja a rekordnak számító tavalyi 1,5 milliót.  

Annak ellenére, hogy akik az idén vásároltak autót, nem január 1-jével, hanem a vásárlás évfordulóján válthatnak biztosítót, a kampány irama nem csökken, sőt várhatóan hosszabb távon is fennmarad november-decemberben.

Forrás: MTI