Bulgáriában vb-pontot szereztek

Bulgáriában vb-pontot szereztek

Bulgáriában vb-pontot szereztek


Mint ismeretes, a rali-világbajnokság hétvégi, spanyol versenyén a Turán Frigyes-Zsiros Gábor kettős túlélt egy bődületes nagy esést. A magyar páros gyorsan ment, amit jelez az is, hogy az esetig az abszolút hetedik helyen álltak. A vasárnapi első gyorsaságin a 42 kilométeres szakasz negyvenedik kilométernél körülbelül 100 km/órás sebességnél lerepültek az útról…

Nem duma, ha azt mondjuk, Turán Frigyes és Zsiros Gábor gyári versenyautót kapott az M-Sporttól a Spanyol-ralira. Az M-Sportnak jelenleg tíz darab 2010 Focus RS WRC autója van, ezek igazából 2008-as fejlesztésű kocsik, amelyek a szabályok engedte minimális lehetőségek mellett időközben további frissítéseket kaptak. A motorteljesítmény 300 lóerő (hivatalosan), a maximális nyomaték 550 Nm.

A 2008-as Jordán-ralit ezzel az autóval nyerte a csapat

A 2008-as Jordán-ralit ezzel az autóval nyerte a csapat

A 2008-as Jordán-ralit ezzel az autóval nyerte a csapat


Mint Fricitől megtudtuk, jelentős különbség volt a korábban általuk használt Peugeot 307 WRC és a Ford Focus RS WRC között. “A Peugeot 2005-ös, míg a Ford 2008-as specifikációjú. A Peugeot-ban még engedélyezett volt a három aktív differenciálmű, míg a Fordban csak egy aktív elem van. Murván egészen máshogy kellett menni a Focusszal. Ami még nagy különbség, hogy a Ford profin fordul aszfalton a Peugeot-hoz képes” – mondta a Bulgáriában eddig legjobb magyar vb-eredményt (8. hely) elért pilóta.

Amiben Friciék ültek, az eredetileg Mikko Hirvonen autója volt. A finn két győzelmet és további öt dobogós helyet szerzett vele 2008-ban. A 2009-es idényben szintén a gyári csapatnál szerepelt az EU07 SSZ jelű versenyautó, Khalid Al Qassimi használta. Idén került át a Stobarthoz, amely szintén az M-Sporthoz tartozik, főként Hennig Solberg versenyzett vele. Innentől datálható kissé hányattatott sorsa. A norvég Finnországban felborult vele. Nem kicsit..

Újra kijavították és Henning Solberg versenyzett vele Japánban, ahol hetedik lett. Ez után került a magyar pároshoz, ahol tudjuk, mi lett a sorsa. Itt a felvétel Friciék balesetéről.

Henning Solberggel a finnországi shakedownon

Henning Solberggel a finnországi shakedownon

Henning Solberggel a finnországi shakedownon


Turánék, akiknek a spanyol volt a negyedik versenyük a rali-világbajnokságon, nem tudták igénybe venni a korábbi futamokra bérelt Peugeot-t, mert azt már korábban lefoglalta más egy francia versenyre. Lehet, hogy ez volt a szerencséjük. “A Ford nagyobb, talán a karosszériának köszönhetjük az életünket, az védett meg minket” – mondta Frici, akinek eltört a kulcscsontja és súlyos agyrázkódást szenvedett.

De ne gondoljuk, hogy az ilyen roncsokból sosem lesz már ütőképes autó. Jari-Matti Latvala, a Ford versenyzője 2009-ben a Portugál-ralin óriásit bukott, nagyjából 14-szer fordult át az útról a szakadékba hajtó autó, míg egy fa megfogta. A 2010-es idényre újjáépítették az autót, amellyel a versenyző később megnyerte a Finn-ralit is és további dobogós helyeket is szerzett.

Mikko Hirvonen az idei Finn-ralin szintén nagyon csúnyán összetört egy Focust, ám az is visszatért a versenypályákra, Hirvonen már azzal versenyzett Japánban. Mindössze egyetlen karosszéria van, amelyet menthetetlennek ítélt az M-Sport, azt a McCrashnek becézett Colin McRae törte össze.

Az orrára esett először

Az orrára esett először

Az orrára esett először


Bár elég szörnyen néz ki a Turán Friciék által használt jármű, újra talpra áll. Mint Mark Wilfordtól, a Ford Motorsport menedzserétől megtudtuk, sok munka lesz vele, de újjáépítik. Egy vadonatúj Focus WRC három hónap alatt épül meg, de ez esetben sokkal rövidebb idő alatt elkészülnek. A szakember elmondta, az autó heteken belül újra versenyképes lesz, november 11-én már azzal indul Hennig Solberg a Brit-ralin. Ehhez új bukócsőre lesz szükség, hiszen a régi eltörött, de a padlólemezen kívül a karosszériaelemek is bizonyosan a kukába kerülnek. Solberg még a helyszínen megnézte a roncsot, de sokkal inkább az érdekelte, hogy a magyar páros jól van-e az eset után.

Így épül újjá majd Friciék autója is.

Messze hátul a narancssárga, az volt Friciék autója

Messze hátul a narancssárga, az volt Friciék autója

Messze hátul a narancssárga, az volt Friciék autója


A tervek szerint a páros a felépülést követően a lehető leghamarabb újra versenyezni akar. Várhatóan nem is a vezetési képességek visszaszerzése lehet a fő kérdés. Ennek az esésnek nem az a legnagyobb kockázata, hogy fel tudnak-e épülni a balesetből (szerencsére), hanem hogy a komoly anyagi kár ellenére folytatni tudják-e és az eddig megszerzett tapasztalattal még jobb eredményt érnek el a vb-n. Hiszen ahogy egy hagyományos casco biztosításnál, itt is önrészt kell fizetni, ami, tekintve az autó százmilliós értékét, semmiképp sem csekély összeg.

A csapat azonban a jövőbe tekint. “Mivel az M-Sport nagyon pozitívan áll a csapathoz, így az az első, hogy velük leülünk egy megbeszélésre. Lássuk, mik a lehetőségeink, mik az elképzeléseik. Mindenképpen a világbajnokságon szeretnénk versenyezni, ám ez nagyban függ a jövő évi szponzorációs szerződéseinktől” – válaszolta Turán Frigyes, akit ma műtenek meg Budapesten.

A WRC-k csúcstechnikát képviselnek és mellé profi kiszolgálás jár, ezért nem kevés pénzről van itt szó. Malcolm Wilson a Ford csapat és az M-Sport vezetője egy korábbi interjúban elárulta nekünk, a 13 versenyből álló 2010-es évadot például nagyjából 2,5-2,8 millió euróért (680 millió forint-770 millió forint) lehet teljesíteni a csapat egyik Focusával.

Jobbulást a versenyzőknek. Reméljük a baleset csak pályafutásuk, fejlődésük egy állomása lesz. Addig is..

Néhány érdekes adat a Ford Focus RS WRC-ről

1000 különféle adat érkezik másodpercenként a Focus WRC szenzorjaitól
900 Celsius-fok az üzemi hőmérséklete a Ford Focus WRC turbójának
370 mm a Forma-1-hez hasonló első féktárcsák átmérője aszfalton
273 napig tartott az autó tervezése és fejlesztése az első bevetés előtt
210 km/óra a Focus WRC végsebessége murvás beállítás mellett
98 dB az FIA által előírt legmagasabb zaj, amit a versenyautó kipufogója kiadhat
60 liter üzemanyagot fogyaszt 100 kilométerenként versenytempóban a Focus WRC
19 perc a legrövidebb idő, ami alatt a szervizponton váltót cseréltek a WRC-n
16 különféle szoftvernek kell helyesen működnie, hogy a Focus WRC jól üzemeljen
6 kiegészítő lámpát szerelnek a versenyautóra, ha sötétben kellene versenyezni
3,9 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100 km/órára aszfalton a Focus WRC
0,050 másodpercig tart a Focus WRC ötfokozatú szekvenciális sebességváltójában egy váltás