Az oroszországi közlekedési rendőrök a jövőben egy új eszközzel, az “alkohollézer” segítségével szűrhetik ki az ittas gépkocsivezetőket az utakon, a berendezés kísérleti modelljét a kedden megnyílt Interpolitex nemzetközi biztonságtechnikai kiállításon mutatták be Moszkvában.

A berendezés, amelyet hároméves munkával fejlesztett ki egy szentpétervári cég, a sebességmérő radarhoz hasonlít: a lézert a gépkocsi utasterére irányítják, s amennyiben ott alkoholgőzt észlel, a készülék jelez. A szerkezetet 1 deci vodka elfogyasztása után keletkezett alkoholgőz hozza működésbe.

A készülék továbbítja a jelzést és a gépkocsi rendszámát a legközelebbi közúti ellenőrzési pontra, ahol a rendőrök megállítják az autót, és megszondáztatják a vezetőt, hogy kiderítsék, a sofőr vagy az utasa fogyasztott-e alkoholt.

Az eszközt kétféle változatban gyártják majd – az egyiket az utak mentén szerelik fel meghatározott magasságban, de lesz hordozható készülék is, amellyel a közlekedési rendőröket szerelik fel. A berendezés tesztelését jövőre fejezik be, és amennyiben beváltja a hozzá fűzött reményeket, megkezdődhet a sorozatgyártása.  
 
Az eszköz elterjedése ugyan még odébb van, a Moszkvai Autóklub máris aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az ellenőrzések közlekedési dugókat okoznak majd.

Forrás: MTI