Törvény írja elő, hogy a kötelező biztosítással védjük saját hibáinktól a közlekedés többi résztvevőjét. Idéntől új szabályozás lépett életbe, melynek értelmében a 2010.évben vásárolt járművekre megkötött felelősségbiztosítás évfordulója minden évben a kötés napján lesz esedékes, azaz ekkor lehet másik biztosítót választani.

A szabályozás szerint a biztosítók 50 nappal az évforduló előtt tájékoztatást küldenek a szerződés következő évi díjáról, amit ha az ügyfél máshol akar megkötni, minimum 30 nappal az évforduló előtt kell felmondania. – mondja Bancsó Tamás, a pba.hu, a Biztosítók Áruházának szakértője. Ez nem érinti a 2009. december 31-e előtt vásárolt gépjárműveket, hiszen ezek esetében a már megszokott novemberi hónap lesz a kedvezőbb díjat kínáló biztosítókra történő váltás időszaka. Mivel idén kevesebb gépjármű eladás történt, így novemberben ismételten nagy érdeklődésre és közel 2 millió kötelező átkötésére számít a biztosítási szakma. Ezt erősíti, hogy a jövő évi díjakat már nem hengerűrtartalom (köbcenti) alapján számolják a biztosítók, hanem a motor teljesítménye alapján. Ennek megfelelően mindenképpen érdemes kiszámolnia mindenkinek az új díjaiit, mert az úgynevezett évfordulós levél – melyben a jelenlegi biztosító értesíti a tulajdonost a 2011-ben fizetendő díjáról – komoly meglepetést okozhat egyes autótulajdonosnak.

Az online alkusz cég szakértője a felelősségbiztosítás  körüli tévhitekről elmondta:“A legfontosabb tisztázni magát a kötelező fogalmát. Ez a biztosítás az általunk harmadik személynek okozott károkat téríti meg, minden egyéb veszélyre – mint például a természeti kár, vagy lopás esete – casco-t is kell kötni a kötelező biztosítás mellé.” A teljes körű casco biztosítást a mai gazdasági helyzetben nem mindenki tudja megfizetni, viszont már sok biztosító értékesít olyan, ún. “könnyített” casco terméket, ami csak törés vagy elemi kár bekövetkezésekor térít az ügyfélnek. Hasonló módon léteznek kimondottan lopás kockázatát lefedő termékek is. Ezeknek a “rész”, vagy “csökkentett” szolgáltatást nyújtó casco termékeknek az éves díja nem sokkal haladja meg a kötelező felelősség-biztosítási szerződések éves díját, és az utóbbi időben gyakori természeti csapások és lopások okozta károk ellen célzott védelmet nyújtanak.folytatja a pba.hu, a Biztosítók Áruházának szakértője.

Az emberek több mint fele tájékozódik az internetről a biztosítások megkötése előtt, mégis sok téves információ van a köztudatban, amelyekkel az alkusz cég dolgozói gyakran szembesülnek. “Ilyen téves elképzelés, hogy a forgalomból kivont járművekre is kell kötelezőt fizetni. Pedig ha az ideiglenes kivonást a biztosítónál bejelentjük, maximum 6 hónapig a fizetési kötelezettséget felfüggeszti a biztosító. Alkusz cégként gyakran felteszik nekünk azt a kérdést is, hogy mennyivel drágább nálunk kötni biztosítást, mint közvetlenül a biztosítónál. Ez is téves beidegződés, hiszen minden alkusz ugyanazon az áron értékesíti a biztosítók szolgáltatásait. Nálunk gyorsan, egyszerűen lehet összehasonlítani az összes biztosító ajánlatát, az online kötés pedig csak 10-15 percet vesz igénybe, ami nagyon költséghatékony megoldás.”mondja Bancsó Tamás.

Tények, Tévhitek és Tippek a kötelezőről (x) 3


pba.hu, a Biztosítók Áruházának szakemberei örömmel adnak tippeket a kötelező  és casco biztosítások díjának csökkentésére is, mint például az éves egyösszegű díjfizetés, ami akár 10%-al is kevesebb összegre tarifálja a kötelező biztosítás szerződési díját. A díj a jármű eladása esetén természetesen a fennmaradt naptári napok arányában vissza is jár a korábbi tulajdonosnak.

Casco esetében ugyanez az eljárás, emellett ha a kötelező biztosítással egyidejűleg kötődik a casco szerződés, akkor a biztosító a díjból az együttkötést jutalmazva 5 – 10 % kedvezményt ad. A jármű eladása esetén természetesen itt is visszafizetésre kerül az időarányos díj.

További információk!