A Spanyol-rali szombati programja


SS7 Santa Marina 1 26,51  km
SS8 La Mussara 1 20,48 km
SS9 Riudecanyes 1 16,32 km

Szerviz D Port Aventura

SS10 Santa Marina 2 26,51 km
SS11 La Mussara 2 20,48 km
SS12 Riudecanyes 2 16,32 km

Flexi Szerviz E Port Aventura

Látva a második nap fejleményeit, kijelenthető, hogy izgalmas vasárnap várható a rali-világbajnokság spanyol futamán. No, nem a győzelemért, sokkal inkább a dobogós helyekért lesz csata. Egyfelől Sebastien Loeb a mai hat aszfaltos szakaszból négyet megnyert, másfelől viszont a hozzá legközelebb álló ellenfele, Sebastien Ogier balesetet szenvedett. Így aztán Loebtől aligha veheti el bárki is a győzelmet.

“Remek nap volt és jó előnnyel vezetek” – mondta a Citroën első számú versenyzője. “Volt néhány remek pillanatunk a szakaszokon, jó ritmusban autóztunk, nagyobb hibák nélkül.”

Ogier nem elégedett meg a tegnap második hellyel, miért is tette volna. Ám a La Mussara szakaszon a rajt után 16 kilométerrel félreértett egy utasítást és túl gyorsan érkezett egy balos kanyarba. A Citroën jobb oldala tört össze, de ennél is jobban fájhatott a 15 perces hátrány, amit összeszedett a francia. Sőt a sérült autóval kellett még egy szakaszt teljesítenie, ahol újabb értékes időt veszített. Visszaesett a 17 helyig, ahonnan azonban a nap végére feljött a 14. helyre.

Jól mennek a magyarok a Spanyol-ralin 3 Ezzel a második helyet megörökölte Petter Solberg. A tegnap negyedik helyen álló norvég ugyanis időközben támadásba lendült és megelőzte Jari-Matti Latvalát.


“Extrém jó érzés a második helyen befejezni a napot” – mondta Petter Solberg. “Tegnap mondtam, hogy a második helyre hajtok, szóval teljesítettem a tervet. Reggel veszítettem némi időt, de egyébként elégedett vagyok az eredménnyel. Már nagyon várom a csatát holnap Danival, tudom, hogy keményen fog hajtani, de mindent megteszek, hogy megőrizzem a helyem.

Nem véletlen, hogy Dani Sordótól és nem Jari-Matti Latvalától félti második helyét Solberg, a spanyol ugyanis ma kiválóan autózott. Tegnap még hatodik volt, ma feljött a harmadik helyig. Nyert egy szakaszt és a többin is mindig a legjobb három között volt. Úgy áll a helyzet, hogy Solberg 17 másodpercre van tőle, Loeb viszont még további 44-re, így a győzelemhez nagyjából csoda kellene vagy-egy hiba Loebtől, de az elég ritka. Solberg viszont fogható.
Jól mennek a magyarok a Spanyol-ralin 4 A negyedik és ötödik helyen a Ford versenyzői következnek. Ahogy az idén a többi aszfaltos versenyen is, Jari-Matti Latvala a gyorsabb. Ám Mikko Hirvonen nemcsak vezetési képességek miatt volt hátrányban, de turbóprobléma miatt is kénytelen volt lassítani. Több mint négy percet veszített a műszaki hibával.

A Turán Frigyes-Zsiros Gábor kettős a szenzációs hetedik helyről várja a záró napot. Már eddig is övék volt a legjobb magyar vb-eredmény (nyolcadik hely Bulgáriában), s ha ez így megy tovább, azt ezen a hétvégén még felül is múlhatják.

A pénteki nap után egy kissé csalódottak voltak Friciék, mert úgy érezték, a maximumot nyújtották, nem követtek el hibákat, mégis relatíve sokat kaptak a murvás szakaszokon. Az aszfaltos gyorsaságikon viszont brillíroztak, hatodik időket autóztak, így az abszolútban is egyre feljebb zárkóztak. Ebbe persze bele kell számolnunk Ogier és Federico Villagra visszaesését.
Jól mennek a magyarok a Spanyol-ralin 5 “A szerelők tapsoltak, amikor beállítunk a szervizparkba, a szurkolóink/barátaink pedig hatalmas magyar zászlókat hoztak, s azt kitették a Ford-csapat szervizében. És hagyták nekik. Mi meg rettenetesen élveztük a helyzetet – vallotta be a Synergon Turán Motorsport pilótája. Igazándiból már a szombati első szakaszon éreztem, hogy minden rendben lesz, mert nagyon tetszett az autó és a beállítások változtatásával egyre gyorsabbak voltunk vele.”

Frici azt is elárulta, navigáció szempontjából sem könnyű a viadal: Zsiros Gabinak nagyon észnél kell lennie, mert egyik kanyarból esnek a másikba, s közben olyan erőhatások érik a navigátort, hogy muszáj folyamatosan belefeszítenie magát az ülésbe s szorítani az itinert, nehogy kiessen a kezéből. A nyolcvan méter egyenes már pihenőnek számított ezeken a szakaszokon, így azután megesett, hogy Zsiros Gábor nyolc-tíz kilométeren fel sem tudott nézni.

Holnap mindössze négy szakaszt rendeznek, de kettő ezek közül a verseny leghosszabbjai, 42 kilométeresek. Reméljük, Friciék megőrzik helyüket, vagy kis szerencsével még előrébb végeznek.

A Spanyol-rali állása a második nap után (12/16):

1.  Sebastien Loeb      Citroën   2 ó 40 p 01.9 mp
2.  Petter Solberg      Citroën      + 44.4 mp
3.  Dani Sordo          Citroën    + 1 p 01.3 mp
4.  Jari-Matti Latvala  Ford      + 1 p 11.4 mp
5.  Mikko Hirvonen      Ford      + 6 p 12.5 mp
6.  Matthew Wilson      Ford      + 6 p 28.3 mp
7.  Frigyes Turan       Ford      + 7 p 48.6 mp
8.  Henning Solberg     Ford      + 9 p 50.3 mp
9.  Khalid Al Qassimi   Ford      + 9 p 54.3 mp
10.  Ken Block           Ford     + 13 p 20.9 mp

A részletes eredmények böngészéséhez kattintson erre a linkre