Idén második alkalommal rendezik meg Münchenben az elektromos járműveket és számos műszaki innovációt felvonultató szakmai kiállítást, az eCarTec-et. Az ITD Hungary jóvoltából Magyarországot több magyar cég is képviselheti az egyik legnagyobb standon, amelyen két prototípus bemutatásával demonstrálják Magyarország részvételét a járműipari zöldítés terén.

A magyar standon kiállított járművek az idei Széchenyi Futam nyertes csapatainak konstrukciói. A szervezőknek a szakkiállítás lehetőséget ad arra, hogy a rendezvényt nemzetközi szinten is népszerűsítsék és külföldi résztvevőket toborozzanak a VI. Széchenyi Futamra.

Magyar jövőautók Münchenben 3


Nagy figyelmet kapott a zéró károsanyag-kibocsátású, hidrogén tüzelőanyag-cellás HY-GO 2.0. A Fuel Cell Hungary Kft. városi koncepcióautója gyártásra kész, a cég képviselői ehhez keresnek befektetőket. A 290 lóerős járművet 3,6 lóerős motor mozgatja, így nem meglepő az 55 km/órás végsebessége.

2011-ben viszont már biztosan meg lehet vásárolni a Leila Motors Kft. és Willisits Mérnökiroda Kft. most bemutatott, új fejlesztésű, tisztán elektromos sportautóját. A – láthatóan Opel Speedster-alapokra épülő – Leila Nemesis négy saját fejlesztésű, állandó mágneses kerékagymotorral szerelt, melyek összesen 120 kW (163 LE) teljesítményre képesek. A lítium akkumulátorok több mint 200 km-es hatótávolságot engednek a különleges kialakítású járműnek.

A Leila mellett egy szintén saját fejlesztésű hajtáslánccal szerelt, elektromos smart városi kisautó kipróbálható, melyet a mérnökcsapat egyedi zöld-fehér utastérrel dobott fel. A Magyarországon átalakított smart az idei évtől megrendelhető Európában.

A rendezvény nagyszerű lehetőséget biztosít a résztvevőknek kapcsolatépítésre, új technológiák megismerésére, a piac feltérképezésére és szakmai egyeztetések lefolytatására. Ugyanakkor a kiállításon az Alternatív Hajtású Járműsport Szövetség (AHJSZ) kezdeményezi az elektromos töltőállomás-táblák európai egységesítését.