Együttműködésben a Yamato Transport szállítmányozási céggel a Mitsubishi megkezdte a japán autógyár által gyártott elektromos hajtású kishaszonjármű prototípusának közúti tesztjét. Az autót csomagkézbesítésre használják.

A közúti teszt céljaira a két vállalat egy elektromos hajtású kishaszonjárművet használ, ami a sorozatgyártású Minicab modell alapjaira épül, és ugyanaz az elektromos hajtáslánc található benne, mint a Mitsubishi i-MiEV modellben. A program során összegyűjtött és kiértékelt adatokat és információkat a vállalatok arra használják fel, hogy megvizsgálják az elektromos kishaszonjárművek alkalmazásának lehetőségeit a csomagkézbesítő üzletágban.

A Yamato arra törekszik, hogy mérsékelje az expressz kiszállítási tevékenységével járó környezeti terhelést, s ezzel kapcsolatban csökkenti járműflottájának méretét, illetve alacsony károsanyag-kibocsátású járműveket állít munkába, népszerűsíti a környezetbarát vezetési szokásokat, lerövidíti az autóval bejárt útvonalakat.

Nem apróságról van szó, miután a szállítmányozási cég flottájában mintegy 45 000 jármű található, így ha a cég vált, azzal jelentős környezetterhelést lehet csökkenteni. Jelenleg már több mint 11 ezer alacsony emissziójú jármű működik a vállalatnál, ezekből több mint négyezer hibrid hajtású volt.

A vállalat már munkába állított 10 i-MiEV elektromos autót, s ezek segítségével tanfolyamokat rendez autóvezetőinek, ahol elsajátíthatják a biztonságos és környezetbarát autózás módszereit.

Eközben a Mitsubishi a PSA-val is együttműködésre lépett elektromos hajtású teherautók fejlesztésére.