Még a reggeli, a parkolójegyek adásvételével foglalkozó cikk megjelenése előtt megkerestük a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. sajtóosztályát is, hogy mondják el, ők hogyan látják a használtparkolójegy-bizniszt. Íme a nemrég befutott a válasz:

Akadnak, akik trükköznek a jegyekkel


– Sajnálatos, de korábban is próbálkozott már egy-két hasonló internetes oldal a parkolási pótdíjak kikerülésében ily’ módon “segíteni”, de inkább csak hitegetik, a nem fizető autósokat. A vonatkozó jogszabály, a 30/2010. (VI.4.) Fővárosi Közgyűlési rendelet, egyértelműen fogalmaz az érvényes parkolójegy elhelyezéséről és az utólagos jegybemutatás lehetőségéről. A BÖP Kft. is ezen jogszabályban foglaltak figyelembevételével és betartásával jár el mind az ellenőrzéskor, mind az ügyfélszolgálati ügyintézéskor.

Szerintünk az utólagos jegybemutatás lehetősége hibás, mert sem a viták, sem a panaszok száma nem lett kevesebb, csak néhány ügyeskedő próbál meg visszaélni a szabályozással. A csalások felkutatása, tettenérése a bűnüldözés dolga, mi erre a feladatra nem vagyunk felkészülve.

Arra a kérdésünkre, hogy a társaság figyeli-e az oldalt és annak tartalmát, ezt a választ kaptuk Szabó Tamástól, a BÖP kommunikációs vezetőjétől:


– Természetesen minden parkolással kapcsolatos hírt, felületet figyelünk, így erről az oldalról is van tudomásunk. A gyakorlat azt mutatja, hogy bár vannak próbálkozások arra, hogy egyes autósok a parkolási és pótdíjfizetést valamilyen trükkel kikerüljék, azonban a jogszabály adta szigorú feltételek miatt többségében kiszűrhetőek azok az esetek, ahol az autósok nem szabályosan járnak el.

Szerettük volna megtudni azt is, hogy vannak-e konkrét formai követelményei a parkolóőrök által készített fényképeknek:

– A vonatkozó jogszabályok erről nem rendelkeznek. A parkolóellenőröknek olyan fényképfelvételeket kell készíteniük, amelyekkel mind a parkolás tényét reklamáló autósoknak, mind az esetlegesen később elinduló bírósági procedúrában egyértelműen bizonyítható az érvényes várakozási jogosultság nélküli közterületi parkolás.