A Think lett a világ vezető villanyautó-gyártója, miután tegnap elkészült a cég 2500. járműve. A Think egy modellt gyárt, a Cityt, amely ezzel a világ legnagyobb darabszámban gyártott villanyautója. A 3,1 méteres kisautó maximális sebessége 110 km/óra, egyetlen feltöltéssel 160 kilométert képes megtenni. Felszereltsége megfelel egy kis városi autóénak, két légzsák, ABS, szervokormány, elektromos ablak, központi zár és klíma is van.

Norvég a világ legnépszerűbb villanyautója 1
Norvég a világ legnépszerűbb villanyautója 2

Norvég a világ legnépszerűbb villanyautója

Norvég a világ legnépszerűbb villanyautója 8
Norvég a világ legnépszerűbb villanyautója 9
Norvég a világ legnépszerűbb villanyautója 10
Norvég a világ legnépszerűbb villanyautója 11
Norvég a világ legnépszerűbb villanyautója 12
Fotó megosztása:
Norvég a világ legnépszerűbb villanyautója 13


A kettő, illetve 2+2 személyes kisautó első prototípusát már 1991-ben elkészítették, az akkor a Ford tulajdonában lévő vállalat 1999-ben kezdte el gyártani az autót. Később azonban az amerikai autógyártó kiszállt az üzletből, a Think pedig norvég tulajdonba került. Az igazi sorozatgyártás csak 2007-ben kezdődhetett meg, de nem tartott sokáig, mert anyagi gondok miatt 2008 végétől egy évre leállt a gyártás. Jelenleg a második generációs modell készül, amelyet a Valmet gyárában szerelnek össze, ott, ahol a Porsche Boxster is készül.

Még idén májusban is csak két másik villanyautó (Tesla Roadster, Mitsubishi i-MiEV) volt a világon, amely törésteszten is átesett és nagy sorozatú gyártásban készült. Most sem sokkal hosszabb a sor.
A többek között Norvégiában, Angliában, Franciaországban, Olaszországban árult kocsi 30 700 euróba (8,4 millió forint) kerül.

A gyár számítása szerint az eddig elkészült City modellek összesen 56 millió kilométert tettek meg, szén-dioxid-kibocsátás nélkül. A sor rohamosan bővülhet, miután a kereslet élénkülése nyomán a Think megkezdte egy amerikai gyártás beindítását is. Az USA-ban decembertől készülnek autóik.