A Mitsubishi bejelentette, hogy megkezdte új generációs elektromos autója, az i-MiEV és testvérmodelljei, a Peugeot iOn és a Citroën C-Zero gyártását az európai piacokra. A kocsik Japánban, a Mizushima üzemben készülnek.


A Mitsubishi tavaly óta árulja a japán specifikációjú i-MiEV modellt. Az európai specifikációjú változatok gyártásának beindítása után megkezdi az exportot is. A 2010-es pénzügyi évben (2010 áprilisától 2011. március végéig) a tervek szerint összesen 5000 darab járművet értékesít, ebben benne vannak a PSA számára épített modellek is.

A Mitsubishi 14 európai országban értékesíti az i-MiEV modellt decembertől kezdve, többek között Franciaországban, az Egyesült Királyságban és Németországban, a 2011-es pénzügyi évben folyamatosan bővül a piacok száma.

A japán specifikációjú i-MiEV-hez képest az európai változatot némiképp átalakították, hogy jobban megfeleljen az európai követelményeknek: más az első és a hátsó lökhárító kialakítása, több a biztonsági felszereltség, mint pl. az Aktív Stabilitási Rendszer (ASC), illetve a teljesen új balkormányos belső műszerfalkivitel stb.

Az i-MiEV európai változata egy feltöltéssel 150 km-es hatótávolságra képes. Villanymotorja 64 lóerős, ugyanakkor 180 Nm nyomatékot produkál. Százra 15 másodperc alatt gyorsul, a végsebessége 130 km/óra. A gyártó adatai szerint az autó fenntartási költsége 100 km-enként mindössze kb. 1,5 euró, azaz 410 forint.

Az európai specifikációjú i-MiEV ára országonként változik, de általában a 33 000-35 000 euró közti sávban marad, azaz listaáron 9,4-10 millió forint közötti összegbe kerül.