A vörösiszappal elöntött településeken huszonnyolc utca takarítása zajlik. Az ajkai térségben több száz ember dolgozik az utak, udvarok takarításán – jelentette csütörtök kora délután az MTI helyszíni tudósítója.

Devecser tizenkilenc utcája károsodott a vörösiszaptól, egy részük még mindig járhatatlan. A településen a honvédség vegyi csoportja folyamatosan méri a talaj és a levegő szennyezettségét, de a katonaság a kárfelszámolásból is kiveszi a részét.

A szomszédos Kolontár nyolc utcáján munkagépek, illetve védőfelszerelést, maszkot viselő emberek takarítják a házak udvarait, a munka nagy részét már elvégezték. A két településen a védekezést irányító operatív törzs összesítése szerint 143 jármű és 813 ember dolgozik.

Dobson Tibor kárfelszámolási szóvivő az MTI tudósítóját arról tájékoztatta, hogy a zagytározó 10-es kazettájánál – amely hétfőn déltájban szakadt át – apróbb talajmozgásokat és kisebb szakadásokat lehet mérni. Az ezredes hangsúlyozta, ez nem jelenti azt, hogy újabb gátszakadástól kellene tartani, ugyanis a talajmozgásokat már a katasztrófa bekövetkezte után is mérték a szakemberek.

Kolontár és Devecser között továbbra is keresik a speciális mentők azt a három embert, akiket hétfő délután sodort el a vörös áradat. Újra átkutatják a Torna patakot, illetve a két település határában lévő halastavat. A vörössé vált tó tetejéről megpróbálják leszivattyúzni a vörösiszapot, hogy megkönnyítsék a kutatást.

A katasztrófának hivatalos adatok szerint négy halálos áldozata van. Az iszapkatasztrófa eseményeit társlapunkon, az FN.hu-n követheti.

Forrás: MTI