A nyári turisztikai időszak leteltével, október 1-jétől a személyautókra érvényes D1 négynapos autópálya e-matricák ára 1530 forintról 1170 forintra csökken.

A minisztériumi szabályozás magyarázata szerint a nyári hónapokban jelentősen emelkedik az autópályák forgalma, ami részben a hazánkba látogató külföldieknek, részben pedig a belföldi turizmus élénkülésének köszönhető. A négynapos e-matricák szezonális díjemeléséből származó többletbevétel egyrészt a megnövekedett forgalom okozta nagyobb üzemeltetési és fenntartási költségek fedezésére szolgál, másrészt ennek segítségével tartható fenn a turisztikai szezonon kívül érvényes kedvezményes árszint.

A változás az úgynevezett motoros e-matricákat is érinti. A kétkerekű járművek tulajdonosai 2008. január 1-től fél áron vásárolhatják meg a D1 kategóriás négynapos e-matricát, amelyet a május elsejei áremelkedés után október 1-től ismét a csökkentett áron, 585 forintért szerezhetnek be.

Az elmúlt esztendők értékesítési tapasztalatai alapján elmondható, hogy az utazók a nyári hónapokban – különösen júliusban és augusztusban – vásárolják a legtöbb négynapos e-matricát. Az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálatai és viszonteladói hálózata 2010. január 1-től szeptember 26-ig 8,2 millió darabot értékesített ebből a fajtából, ami kismértékben meghaladja a tavalyi adatot (8 millió darab). Az eladások öt éven keresztül tapasztalható, folyamatosan emelkedő trendje a gazdasági világválság hatására tavaly tört meg, 2010-ben azonban újra növekedési pályára állt.