Héttagúvá bővül a Daimler igazgatósága, a testület hetedik tagja az Integritás és jog elnevezésű új szervezeti egység vezetőjeként irányítja majd a korrupció elleni munkát. A pozícióra a vállalaton kívül keresnek szakembert.

22 ország érintett

22 ország érintett

22 ország érintett


A Kecskeméten 800 millió eurós beruházással Mercedes-gyárat építő társaságnál mostanáig a jogi osztály vezetője koordinálta a korrupcióellenes tevékenységet. Dieter Zetsche elnök-vezérigazgató a közlemény szerint hangsúlyozta: nincsen olyan jó üzlet a világon, amelyért érdemes volna áthágni szabályokat, törvényeket és erkölcsi normákat. A Daimler vezetője kifejtette: a szervezeti átalakítással a vállalaton belüli ellenőrzést kívánják erősíteni.

Mint emlékezetes, tavasszal peren kívüli megállapodással zárult a Daimler körüli eddigi legnagyobb vesztegetési botrány. A gépjárműgyártó társaság 185 millió dollár (37 milliárd forint) büntetést fizetett az amerikai hatóságoknak, és elismerte, hogy több mint tíz éven keresztül legalább 22 országban fizetett le kormánytisztviselőket megrendelések megszerzése érdekében.

A periratból kiderült például, hogy a Daimler több mint 300 ezer euró kenőpénzt fizethetett magyar kormánytisztviselőknek 2005-ben a Volánbusz egy buszvásárlási ügylete kapcsán.

Szeptember közepén újabb ügy pattant ki, a brit versenyfelügyelet átkutatta a Mercedest is birtokló cég irodáit, mert a verseny korlátozására irányuló megállapodás – kartellezés – gyanúja merült fel a szigetországi haszongépjármű-piac szereplőit, köztük a Daimlert illetően.

Forrás: MTI