A 62 éves James Heseldent, a Segway-üzemet tavaly megvásárló üzletembert holtan találták a Wharfe folyóban, és egy Segway feküdt mellette. Valószínűleg belezuhant egy szikláról járművével a vízbe a kilenc méter magas partfalról.

Heselden tavaly decemberben vásárolta meg az irányításhoz szükséges tulajdoni részt a cégből, amely az egyszemélyes, kétkerekű villanygurulókat gyártja. A Segwayt Dean Kamen találta fel, 2001-ben kezdték gyártani.

A jármű különlegességét az adja, hogy a két kerék, akár az ókori harci szekereknél, egymás mellett fut, csakhogy itt nem a lovak akadályozzák a felborulást, hanem a fizika és a modern technika. A vezető egy olyan lapon áll, amelyet a kerekek tengelyvonala alatt helyeztek el, ellentétben más kétkerekűekkel, a vezetőnek nem kell egyensúlyoznia, azt egy számítógép és a hozzákapcsolt giroszkópok végzik.  

A villanyhajtású járgány vezetése pofonegyszerű, ha a vezető előredől, gyorsul a jármű, ha hátra, akkor lassul. A kormányzás a fogantyú jobbra-balra mozgatásával történik. Bár a feltaláló nagy reményeket fűzött hozzá, egyelőre nem átütően sikeres a Segway, főként a különleges technika borsos ára miatt.

Heselden – vagyona 166 millió fontra tehető – sokat jótékonykodott, életében összesen 23 millió fontot (7 milliárd forint) adományozott alapítványoknak. 15 évesen kimaradt az iskolából, szénbányásznak állt, ahonnan elbocsátották. Első cégét végkielégítéséből alapította, és saját vállalkozásba fogott.

Forrás: MTI