A Scania egy új szélcsatorna megépítését határozta el kutatási-fejlesztési központjában Svédországban. A szélcsatornában többek között a járművek kényelmét, útbiztonságát és különböző időjárási körülmények között a környezetre gyakorolt hatását vizsgálják majd. A létesítmény, amely a maga nemében egyedülálló lesz Európában, 2013-ra készül el.


A különböző időjárási viszonyok között végrehajtott teherautó- és autóbusztesztek időigényesek és nagy erőforrásokat igényelnek. Egy olyan szélcsatorna, ami akár a sarkköri hideg időjárástól a nyirkos trópusi hőségig képes szimulálni bármilyen, a valóságossal megegyező időjárási viszonyt, ráadásul még a széltesztek elvégzésére is alkalmas, sokkal hatékonyabbá és rugalmasabbá teszi a termékfejlesztési munkát.

– Jelentős előnnyel jár, ha mind a járműveket, mind a különböző alkatrészeket az évszaktól függetlenül tudjuk tesztelni, azok külön utaztatása nélkül. Egy ilyen szélcsatornába történő beruházás pozitív hatással lesz versenyképességünkre, hiszen ennek köszönhetően lerövidülnek a termékfejlesztési idők, illetve magasabb minőséget érhetünk el – mondta Svenke Edström, a Scania tehergépkocsik, fülkék és buszalvázak fejlesztéséért felelős alelnöke.

A szélcsatorna egy 3500 négyzetméteres, többemeletes épületben kerül majd elhelyezésre, amely a Scania technikai központjában, Södertäljéban épül meg.