Az autóhasználat korlátozására buzdító hét kezdődik az Európai Unióban. Az idén kilencedik alkalommal megrendezett mobilitási hét célja a környezet- és egészségbarát közlekedési alternatívák népszerűsítése a személygépkocsi-használattal szemben. Az idei rendezvénysorozat – Közlekedj okosabban, élj egészségesebben! mottóval – kiemelten azokra a káros hatásokra szeretné felhívni a figyelmet, amelyeket a városi közlekedés jelenlegi tendenciái gyakorolnak az emberek egészségére.


A hét folyamán minden nap egy-egy téma köré szerveződik. Csütörtökön, a közösségi közlekedés napján reggel “eljutási versennyel” indul a mobilitási hét Budapesten: a résztvevők vonattal, metróval, busszal, bringával és autóval próbálnak majd bejutni a legrövidebb idő alatt a belvárosba. Este a Vígszínház mellett kerül sor az őszi Bringázz a Munkába! kampány nyitórendezvényére, egy biciklis utcabálra.

Péntek a gyalogos utcák napja lesz, melyhez újabb láncszem, a Baross utca csatlakozik a belváros sétálóutca-rendszeréhez. A kerékpárosklub “kormányzati eljutási versenyt” szervez, és kiderül a Kerékpáros Közösségi Közlekedési Rendszer – egy várhatóan 2011 nyarán a belvárosban induló ingyenes biciklikölcsönző hálózat – végleges nevére kiírt pályázat eredménye is.

Szombat-vasárnap rendezik meg az autómentes hétvégét, és az azzal egybekötött évadnyitó színházi fesztivált az Andrássy úton. Hétfőn a városi közlekedés alternatívái címmel tartanak szakmai fórumot, míg kedden, az ésszerű autózás napján alternatív autóshow-ra várják az érdeklődőket a Nyugati téri óránál. Végül szerdán országszerte több település is csatlakozik az Európai Autómentes Naphoz.


Szintén az Európai Autómentes Napon kerül sor az immár hagyományos bringás felvonulásra, a Critical Massra. A várhatóan több tízezres nagykörúti felvonulás után a szervezők az Erzsébet téri Gödörnél fórumbeszélgetésre várják a budapesti listát állított pártok főpolgármester-jelöltjeit.

A mobilitási héten – a budapesti kerületeket külön számolva – összesen 95 magyarországi településen zajlanak majd programok. A budapesti eseményekről a www.mobilitasihetbudapest.hu, a más városokban tartott programokról a www.mobilityweek.eu/cities/participants.php?country=Hungary&id_country=HU internetes címen érhető el részletes információ.