Egységesítenék a töltőket

A céget képviselő Bednár András tájékoztatása szerint a hagyományos töltéssel 6-8 óra alatt, míg gyorstöltéssel 2-2,5 óra alatt lehet teljesen feltölteni az elektromos autó akkumulátorát. A bemutatott, 12 kilowatt teljesítményű elektromos autó – az Elma 2 – egy töltéssel 110-120 kilométert képes megtenni, de volt rá példa, hogy 213 kilométernyi távolságra is eljutott egy tankolással.

 

Az elektromos autók számának növelése nagymértékben hozzájárulna a környezet védelméhez, egy elektromos hajtású, óránként 110-120 kilométeres sebességre képes gépkocsi ugyanis 12 ezer kilométer megtétele alatt 1,8 tonna szén-dioxid kibocsátásától mentesíti a környezetet – mondta el Bednár András.

 

A TZ Elma Zrt. célja, hogy belátható időn belül az ország valamennyi városában legyen legalább tíz, a környezetbarát közlekedést szolgáló töltőállomás. Székesfehérváron szeretnék mielőbb üzembe állítani az első állomást, arra Viniczai Tibor polgármesteri hatáskörben eljáró alpolgármester szerint várhatóan egy éven belül kerülhet sor. 

 

A töltőállomást bemutató vállalkozás az elektromos autók gyártását is szorgalmazza, amivel közvetlenül 300, közvetve 3 ezer új munkahelyet tudnának teremteni. A kormány felkérte a céget a nemzeti elektromos közlekedés mobilitási stratégiájának kidolgozására, s a tervezet már a szakértők előtt van – mondta el Bednár András.