Az M3-as Nyíregyháza és a 49. sz. főút közti szakaszán megkezdődött az autópálya-fejlesztés, miután a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő kedden átadta az M3-as autópálya nyíregyházi szakaszán az új rész munkaterületét. A gyorsforgalmi út Nyíregyházán túli meghosszabbítása nem csupán a térség és Budapest között javítja jelentősen a közlekedési lehetőségeket, hanem egy nemzetközi közlekedési folyosó részeként európai léptékben is fontos beruházás.

A fejlesztés kedvező hatása, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye számos további települését mentesíti az átmenő teher- és személyforgalomtól, ezzel élhetőbbé téve a vidéket. Az építkezés a tervek szerint a jövő év végére fejeződhet be.

Az M3 gyorsforgalmi út Nyíregyháza-49. számú főút közötti szakaszának hossza 33,8 km. A beruházás során uniós támogatásból 2×2 forgalmi sávos autópálya épül új nyomvonalon, 130 km/h tervezési sebességgel. Az autópályán három csomópont, két pihenőhely és összesen huszonhárom műtárgy épül meg. Ötvenhét közműkiváltásra lesz szükség, négymillió köbméter földet mozgatnak meg, s mintegy négyszázezer tonna aszfaltot fognak leteríteni az építkezés során.

A sztráda Vásárosnaményig tartó folytatásának kivitelezési munkálataira – a vesztes pályázók többszöri óvása nyomán – új közbeszerzési eljárást ír ki a NIF Zrt. A kivitelezés ott jövő tavasszal kezdődhet el.