Az őszi hónapokban a közúti közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket – figyelmeztet a rendőrség baleset-megelőzési honlapja. A legtöbb problémát többnyire a változó tapadóképességű útburkolat, valamint a romló látási viszonyok okozzák.


Ősszel a látási viszonyok általában rosszabbak a tavasszal és nyáron megszokottnál. Ritkábban és rövidebb ideig süt a nap, s a napsugarak is hegyesebb szögben érkeznek a földre, jobban vakítva a járművezetőket.

A hetek előrehaladtával egyre korábban sötétedik, ezért gyakrabban kell használni a lámpát. Ezért a fontos a világítóberendezések tisztán tartása, az izzók cseréje s tartalékizzó beszerzése. A fényszórók tisztán tartása nem csak az optimális fénycsóva miatt kell, hanem azért is, hogy más közlekedőket ne vakítsunk el. A szennyezett fényszóró felületek esetenként vakító hatást idézhetnek elő.

A gépjárműveket ajánlatos átnézni ilyenkor, az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás állapotát, de a csíkmentesen törlő ablaktörlő lapátok, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő egyaránt az őszi közlekedés fontos kellékei.


A megváltozott látási és útviszonyok – különösen esős időben, ill. ködben – más járművezetői magatartást követelnek. Nagyobb követési távolságot kell tartani az ilyenkor igen gyakori utoléréses balesetek elkerülésére. Általában lassúbb haladás és óvatosabb, körültekintőbb közlekedés szükséges ahhoz, hogy megelőzzük a közlekedési baleseteket.

Jobban figyelni kell a gyalogosokra is. A gyermekek különösen az iskolák környezetében vannak nagyobb veszélynek kitéve. Esős-szeles időben a gyalogosok általában kevésbé körültekintőek, a kellemetlen időben mielőbb célhoz szeretnének érni.

Esős időben gyakran képződnek pocsolyák, lassítással, kikerüléssel megelőzhetjük a gyalogosok fürdését vagy egy esetleges defektet is, ki tudja, mi rejtőzik a tócsa alatt.

Ősszel általában a munkába menet ideje is nő, ezért fontos, hogy korábban induljanak el otthonról – figyelmeztet a rendőrség. A késéseket soha ne próbálják meg nagyobb sebesség megválasztásával behozni, mert ezzel szükségtelenül és aránytalanul nagy veszélybe sodorják magukat, családtagjaikat, valamint más közlekedők testi épségét és életét.

Forrás: ORFK-OBB