A reggeli edzést követően már ma megkezdődött a Japán-rali. Egyelőre azonban a Szapporo stadionban teljesítette kétszer az épített pályát a rali-világbajnokság mezőnye. A két 1,57 kilométeres szakasz után az ismét az első számú Citroën csapatban helyet kapó Sebastien Ogier áll az élen.

A francia pilóta rendesen elpáholta a mezőnyt. Legközelebbi üldözője, Mikko Hirvonen (Ford) is két másodpercet kapott. Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy ő volt nagyon gyors, lehet, a többiek nem tették oda magukat teljesen. Egy ilyen pályán sokat nyerni nem, veszíteni viszont annál inkább lehet. Talán nem véletlen, hogy a mezőny legjobb aszfalt versenyzője, Sebastien Loeb csak hatodikként zárt.Ogier mindkét alkalommal a leggyorsabb volt, először Dani Sordo került hozzá a legközelebb, a második körben viszont Kimi Räikkönen volt a második. A finn ezzel azt mindenképpen bizonyította, hogy az ugyanitt rendezett shakedownon történt baleset miatt nem lassít.

A privátként induló Petter Solberg 5,7 másodpercet kapott, ami nem meglepő annak fényében, hogy fájdalmai vannak. “Az ágyban voltam egész délután, nem vagyok túl jó formában” – mondta. “De ez van. Ez is része a versenynek, és remélem, holnap jobban leszek. De a mai egy nagyon rossz nap volt.”

Holnap hat szakasszal folytatódik a verseny, immár murvás pályákon, amelyeket a Szapporo közeli erdőkben jelöltek ki. A csapatok nem nagyon örülnek a szakaszoknak. Már 2008-ban jelezték, hogy esőben a szakaszok sártengerré változnak. Most a szervezők megpróbálták, hogy némi homokot visznek a szakaszokra, de a pilóták szerint nem sikerült túl jól. A WRC-k simán kihordják és alatta ott a sár.

A Japán-rali állása (2/26):

1.  Sebastien Ogier     Citroën   2 perc 43.2s
2.  Mikko Hirvonen      Ford       + 2.0s
3.  Dani Sordo          Citroën    + 2.1s
4.  Jari-Matti Latvala  Ford       + 2.3s
=   Kimi Räikkönen      Citroën    + 2.3s
6.  Sebastien Loeb      Citroën    + 2.4s
7.  Federico Villagra   Ford       + 4.6s
8.  Henning Solberg     Ford       + 5.7s
=   Petter Solberg      Citroën    + 5.7s
10.  Matthew Wilson      Ford       + 6.6s

A részletes eredményekért kattintson erre linkre