Ittas vezetést leleplező intelligens mobiltelefont fejlesztett ki egy olasz mérnök-sebész páros. A készülék prototípusát a sanghaji világkiállításon mutatta be a napokban Antonio La Gatta, a Ferrarai Egyetem mérnöke, és Gianfranco Azzena, a ferrarai sebészeti klinika igazgatója.

A telefon érzékelőivel képes kiszagolni az alkoholt a leheletben, és jelez, ha az illető túl sokat ivott. A “szondamobilt” kitaláló olasz páros az elmúlt években már egy olyan rendszert is kifejlesztett, amely nem hagyja elindulni az autót, ha a volán mögött ülő felöntött a garatra. Az Angel névre keresztelt tesztkocsi utasterébe érzékelőket helyeztek el, ezek mérik a sofőr alkoholszintjét.

“Rendszerünk már sok olasz és európai autógyártó érdeklődését felkeltette. A sanghaji világkiállításnak köszönhetően most az Európai Unión kívüli gyártókkal is felvehetjük a kapcsolatot” – nyilatkozták a feltalálók.

Ha az Angel menet közben érzékeli, hogy vezetője ittas, a fedélzeti számítógép figyelmeztető jelet ad, és a sebességet automatikusan 50 kilométer/órára mérsékli. Ha a vezető nagyon részeg, a motor teljesen le is áll.

Forrás: MTI