Szó szerint “gyors” ötlete támadt egy politikusnak az államkassza javítására az amerikai Nevada államban: különdíj ellenében megengedné az autósoknak, hogy száguldjanak az autópályákon.

Gino DiSimone felvetette, hogy bizonyos utakon az autósok akár 145 kilométer per órával is száguldozhassanak, amennyiben kifizetnek egy bizonyos összeget: huszonöt dollár (5500 forint) ellenében huszonnégy órára kivívhatják maguknak a gyorshajtás privilégiumát.

A tervek szerint a sietős vezetőket felvennék egy adatbankba és létrehoznának egy üzembiztonsági felügyelőséget is. A rendőrségnél azonban nem arat osztatlan sikert DiSimone javaslata: ők a halálos közlekedési balesetek elszaporodásától tartanak. DiSimone terve hozzávetőleg egymilliárd dollár (221 milliárd forint) bevételt jelentene.

Nálunk már létezik ez a megoldás, igaz kissé borsosabb díjazás fejében, hiszen az objektív felelősség elve bevezetése óta a gyorshajtóktól nem veszik el a jogosítványt, még többszöri drasztikus szabályszegés esetén sem, elég ha kifizetik a 30-300 ezer forintig terjedő bírságot.

Forrás: MTI